Beautiful, young woman is working in her garden. She is cutting the Hydrangea plant. Beeld Getty Images
Beautiful, young woman is working in her garden. She is cutting the Hydrangea plant.Beeld Getty Images

hortensiaroof

De bizarre reden waarom dieven de hortensia’s uit je tuin stelen

Renée MulckhuijseGetty Images

Stel je eens voor. Het is vroeg op de ochtend, je doet de gordijnen in de woonkamer open om te genieten van de ochtendzon in de tuin. En dan zie je het: een gapend gat op de plek waar ooit je geliefde hortensia stond. Het is de realiteit van steeds meer Nederlanders. Hortensia's blijken om een bijzondere reden favoriet om te stelen uit andermans tuin.

Er is een reden waarom boefjes specifiek de hortensia’s uit de tuin jatten en de rest van je begroeiing met rust laten. Wellicht zijn ze onder de indruk van je prachtige hortensia’s, maar het kan ook komen omdat wordt beweerd dat je van hortensia’s high wordt.

Steeds meer meldingen

Er worden steeds meer meldingen gemaakt van hortensiaroof. Sommige brutale dieven graven de hortensia’s uit voordat ze de plant meenemen, anderen knippen alleen de bollen eraf. En dat misschien wel om er high van te worden. De knoppen zouden gedroogd namelijk gerookt kunnen worden als een soort wiet.

Maar dan moet de boef wel weten met wélke bol hij te maken heeft. “Je hebt heel veel verschillende soorten hortensia’s en je hebt maar één bolhortensia waarin een hallucinerende stof schijnt te zitten”, vertelt hortensiakweker Andries van der Woerd aan AD.

Giftige stof

Het is maar de vraag of de hortensiarokers op de hoogte zijn van blauwzuur, de giftige stof in hortensia's. Volgens Andries van der Woerd is het giftig genoeg om je minstens drie dagen ontzettende buikpijn te geven als het je lukt om er ‘wiet’ van te maken en het te roken. Dat komt toch aardig in de buurt van een passende loon na de diefstal.

Het Trimbos-instituut voor verslavingszorg in Utrecht raadt mensen overigens af om hortensiawiet te roken. Iets wat ze overigens nog een ‘mythe’ noemen. “De risico’s zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt.”

Cyanide kan een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken. In het ergste geval kan dit tot de dood leiden.

Hoe ga je de hortensiaroof tegen?

Nu de hortensia’s in bloei staan, is het extra opletten geblazen dat niemand jouw tuin ongevraagd onder handen neemt. Het valt natuurlijk niet mee om de diefstal écht tegen te gaan. Voor nu is de planten uit het zicht plaatsen het enige dat je kunt doen. Plant je hortensia’s aan de straatkant waar mensen makkelijk bij kunnen, dan loop je mogelijk het risico dat iemand je planten uitgraaft of afknipt.

Niets is mooier dan een hortensia in bloei. Maar hoe verzorg je deze plant eigenlijk? Daar kan Loes je meer over vertellen.

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden