null Beeld

De Dag Nadat 02 – Ik het contact met mijn moeder verbrak

Isabelle (31): “Ik zit buiten met een kop thee. Vandaag doe ik mee aan een zweethutceremonie, een oeroud ritueel om lichaam en geest te reinigen. Ik had me al een tijdje geleden opgegeven, maar de timing kan niet beter na wat er gisteren is gebeurd.

Nadat ik al mijn moed had verzameld, schreef ik een mail aan mijn moeder, met de boodschap: ‘Als je geen verantwoordelijkheid neemt en excuses aanbiedt, dan wil ik geen contact meer.’ Ik haalde nog een keer diep adem en drukte op de verzendknop. Het is ongelooflijk verdrietig. Mijn vader zie ik al jaren niet meer. Na de scheiding van mijn moeder hertrouwde hij en koos hij voor zijn nieuwe gezin – en nu ben ik ook mijn moeder kwijt.

Toch weet ik dat het de juiste beslissing is. Zolang ik me kan herinneren, leed mijn moeder aan depressies. Ze was daardoor meestal niet in staat om voor mijn zus, broertje en mij te zorgen. Mijn vader deed alles, naast zijn fulltime baan. Als klein meisje troostte ik mijn moeder al als ze verdrietig was, dan ging ik bij haar zitten en masseerde ik haar schouders. Er waren periodes dat het beter ging, maar ook dan klopte ik niet bij mijn ouders aan als ik ergens mee zat. Als het even niet over mijn moeder ging, dan eiste mijn zus met haar gedragsproblemen de aandacht op. Er was altijd wel wat, dus probeerde ik iedereen zo min mogelijk tot last te zijn. Als ik echt hulp nodig had, ging ik naar een leraar of mijn gitaarjuf.

Trauma's

Ik haal nog een kop thee en ben verbaasd over hoe sterk ik me vandaag voel. Dat was twee jaar geleden wel anders. Ik zat enorm met mezelf in de knoop en kon moeilijk met tegenslagen omgaan. Al mijn hele leven sta ik mijn moeder emotioneel bij, onze moeder-dochterrelatie is altijd scheef geweest. In therapie leerde ik dat ik daardoor alleen maar bezig was met hoe een ander zich voelde en voorbijging aan wat ik zelf nodig had. Ook had ik onverwerkte trauma’s. Als meisje van zes ben ik herhaaldelijk mishandeld door mijn drie jaar oudere zus. Wat zij deed was echt geen kinderlijk stoeien; ze bond me vast, ging op me zitten en sloeg op me in. Mijn ouders moeten het gehoord en gezien hebben, maar ze grepen niet in.

In de zweethut is het heet en donker, alleen de gloeiende stenen lichten op. De sjamaan nodigt ons uit om een geluid te geven aan ons gevoel. Dat had ik vroeger raar gevonden, maar in de loop van de jaren heb ik geleerd dat het uiten van mijn emoties helend werkt. “Ik wil gedragen worden”, schreeuw ik. Het lucht ontzettend op, want dat is precies wat ik zo heb gemist, nog steeds mis eigenlijk.

Praten

Omdat ik ons verleden een plek wilde geven, nodigde ik mijn moeder en zus een tijdje geleden uit voor een lunch. Ik wilde met ze praten over hoe ik terugkijk op mijn jeugd, maar mijn zus voelde zich enorm aangevallen en ging woedend weg. Mijn moeder koos de kant van mijn zus. Wéér ging ze voorbij aan mijn gevoel en weigerde ze het gesprek aan te gaan. Toen ik ontdekte dat ze kerstplannen had gemaakt zonder mij wist ik dat ik voor mezelf moest kiezen. Ik vind het naar voor mijn broer, die met ons alle drie goed overweg kan, maar gelukkig begrijpt hij ook dat er voor mij een grens is bereikt. Zolang mijn moeder niet aan zichzelf wil werken, komt het niet goed tussen ons.

Na de ceremonie ga ik met een aantal vrouwen uit de groep naar het huisje waar we vannacht slapen. We hebben de grootste lol samen. Het voelt vertrouwd om hier zo samen te zijn. Ik denk aan mijn lieve vriend en mijn vriendinnen, zij zijn mijn zelfverkozen familie en maken me gelukkig. Mijn mailbox heb ik de hele dag nog niet geopend en dat ga ik ook niet doen. Zo bespaar ik mezelf de teleurstelling, want ik weet heel zeker dat mijn moeder niet heeft gereageerd.”

Lees hier het vervolg van De Dag Nadat – Ik het contact met mijn moeder verbrak >

Tekst: Marloes Levie. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden