null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De Dag Nadat 06 – ik toch geen kanker bleek te hebben

Josine (32): “Ik zou blij en opgelucht moeten zijn, maar zo voel ik me niet. Iedereen feliciteert me en vraagt: ben je niet blij? Maar nee, ik ben in de war en eigenlijk ook boos. Wekenlang draaide alles om die ene diagnose: je hebt een sarcoom, een zeldzame en gevaarlijke tumor.

Getty Images/iStockphoto

De operatiedatum stond al vast, daarna zou ik bestralingen en chemotherapie krijgen. Ik had mijn werk on hold gezet, iedereen ingelicht en me voorbereid op wat komen ging – voor zover ik dat kon bevatten. Tot afgelopen week de assistente van de arts belde en vroeg of ik snel langs wilde komen. Ze hadden het biopt nog eens goed bekeken en wilden de uitslag met me bespreken. Wat betekende dit? Gister ging ik met lood in mijn schoenen ernaartoe. De arts zei: ‘De bobbel is toch goedaardig, je hoeft niet geopereerd te worden.’ Wat het dan wel was, kon hij niet zeggen. Mijn vriend en ik stonden zó weer buiten. Het was bizar en onwerkelijk. Foutje bedankt, zoiets.

Bobbel

Ik ontdekte de bobbel een paar maanden geleden.

Na een feestje viel ik van mijn fiets, met mijn arm op het stuur. Dat leverde een grote, pijnlijke blauwe plek op. Bovendien voelde ik onder mijn oksel een bobbel. Die deed geen pijn, maar hij had volgens mij ook met die val te maken. Toen het ding na een paar weken niet verdwenen was, ging ik toch even langs de huisarts. ‘Zit die bobbel er niet al langer?’, vroeg hij en stuurde me door naar het ziekenhuis. Na verschillende scans verwezen de artsen me door naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, naar dé wekedelen-kankerspecialist van Nederland, hoorde ik van een vriendin die daar op de afdeling radiologie werkte. Hij liet foto’s maken en bloed en een biopt afnemen. Bij het biopt gingen ze met een holle naald in de bobbel, heel pijnlijk. Eerst was ik er redelijk nuchter onder, ik kon me niet voorstellen dat de bobbel foute boel was. Toch was ik op de dag van de uitslag zenuwachtig. Het bleek dus niet goed te zijn. De bobbel had ook niets te maken met de valpartij dacht de arts, waarschijnlijk zat hij er al langer.

Diagnose

Ik zette alle behandelafspraken in mijn agenda en schoot compleet in de regelstand. Op de terugweg naar huis ging ik bijvoorbeeld pyjama’s kopen – die zou ik beslist nodig hebben als ik de komende tijd veel in het ziekenhuis zou liggen. Struisvogelpolitiek, vermoed ik achteraf. Eenmaal thuis belde ik iedereen op om het te vertellen – mijn familie, vrienden en collega’s. Iedereen reageerde hoopvol. ‘We gaan je helpen, hoor. En je bent gezond, dit komt vast goed.’ Ik was inderdaad topfit, want ik deed mee aan marathons. De weken tot de operatie ging ik veel hardlopen om mijn hoofd leeg te maken. Ook ging ik gewoon naar feestjes; als ik maar bezig bleef, hoefde ik de diagnose niet tot me door te laten dringen.

Second Opinion

Vandaag zoek ik weer afleiding en ben ik gaan werken. Mijn collega’s reageren goed als ik zeg dat ik er niet steeds over wil praten, ze laten me met rust. Raar dat de nabije toekomst er nu ineens totaal anders uitziet. Moet ik eigenlijk niet een feestje vieren vandaag? Nee, ik ben er nog niet van overtuigd dat het echt geen kwaadaardige tumor is. Al die onderzoeken, een slechte uitslag en nu dit.

Het heeft me niet gerustgesteld, zeker niet omdat de arts gister bekende dat hij ook niet wist wat er dan wél aan de hand was. Toen ik vroeg of ik onder controle mocht blijven, zei hij dat niet nodig te vinden. Ik vraag me af of ik voor een second opinion moet gaan, maar mijn vriend is blij dat het met een sisser is afgelopen. Vanmorgen zei hij: ‘Je bent in het beste kankerziekenhuis van Nederland geweest. Als ze het daar niet weten, waar dan wel?’ Hij zal wel gelijk hebben. Ik moet er eerst nog een nachtje over slapen. Misschien ben ik morgen opgelucht, maar vandaag nog niet.”

Lees hier het vervolg van dit verhaal.

Interview: Annemarie van Dijk

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden