null Beeld

PREMIUM

De Dag Nadat 08 – Mijn man een valentijnskaart van een ander kreeg

Er viel een valentijnskaart op de mat die voor Sandra's man bestemd was. "In de rode envelop zat een foto van hem met een onbekende vrouw."

Sandra (56): “Ik ijsbeer door de kamer, de telefoon in mijn hand. Ik bel Leo voor de twintigste keer. Hij neemt weer niet op. Waar zou mijn man zitten? Bij zijn zus, zoals hij gisteren zei voordat hij vertrok? Of bij die vrouw van de foto? Ik kan niet helder denken, in mijn hoofd is het een grote brij. Is dit mijn leven? Ben ik plots in dat van een ander beland? Dit overkomt míj toch niet? Ik kijk in de spiegel. Mijn ogen zijn rood en gezwollen van het huilen. Ik heb vannacht geen oog dichtgedaan. Weer denk ik aan die valentijnskaart, de bom die gisteren op de deurmat plofte.

Datingsite

Nieuwsgierig had ik de knalrode envelop opgepakt. Zou onze dochter soms een lief kaartje hebben gestuurd? Op de voorkant stond de naam van mijn man. In de war legde ik de kaart op de kast, ongeopend. Ik belde mijn zus: ‘Leo heeft volgens mij een valentijnskaart gekregen, ik heb geen idee van wie.’ Waarop zij aarzelend vertelde dat er iets was dat haar schoonzus had ontdekt: Leo staat ingeschreven op een datingsite. Ze twijfelde of ze het mij moest vertellen of niet. Ik was uit het veld geslagen, wat was dit ineens allemaal? Een paar uur later kwam Leo thuis uit zijn werk. Toen ik zei dat er een kaart voor hem was, pakte hij die en liep weg zonder iets te zeggen. Even later was hij zomaar de deur uit.

Meteen begon ik overal te zoeken: waar had hij die kaart gelaten? Ik vond hem uiteindelijk in de zak van zijn werkbroek. Met trillende handen maakte ik ’m open, op de voorkant stond een groot hart. Er zat een foto in van mijn man met een andere vrouw. Grijs haar, een muts en een sportief jack. Op de achtergrond – zag ik dat nou goed? – stond de vuurtoren van Texel. In de kaart stond: ‘Ik ben zo blij dat je in mijn leven bent gekomen, ik hou van je.’ Een klap in mijn gezicht. Wie was dit? Een paar uur later kwam Leo thuis. Ik confronteerde hem ermee. Zoals altijd zei hij niet veel, hij bevestigde noch ontkende iets. ‘Nou, dan ga ik maar naar mijn zus’, is het enige wat hij zei. Hij pakte zijn spullen en vertrok, mij in verbijstering achterlatend.

Texel

Weer bel ik Leo. Ik heb uitleg nodig, een verklaring. Dat hij een ander heeft, is duidelijk. Maar waarom? Wanneer? Was hij op Texel toen hij zei dat hij een cursus voor zijn werk had? Uitgerekend Texel, de plek waar wij samen zo graag kwamen. Weer bel ik hem. Deze keer neemt hij zowaar op. ‘Ik ben op mijn werk’, zegt hij. ‘Ik kan nu niet praten.’ ‘Ik ga het de kinderen vertellen’, zeg ik alleen maar. Ik wil dat hij dat weet. Ik móet het delen met mijn zoon van 27 en dochter van 22. Zij moeten toch ook weten dat het gezin uit elkaar valt? Eerst bel ik onze zoon. Hij is een binnenvetter en zegt ook nu niet veel.

Ongelukkig

In de auto onderweg naar onze dochter denk ik aan de vakantie van afgelopen zomer. Leo en ik hebben het heerlijk gehad samen, althans, dat dacht ik. We waren net opa en oma geworden, voor mij de start van een nieuwe fase in ons leven. Na de zomer waren we naar een nieuw, kleiner huis op zoek gegaan. Nooit heb ik aan hem iets gemerkt. Waarom heeft hij me niet verteld dat hij ongelukkig was? Waarom praat hij niet met me? We kennen elkaar 38 jaar, zoiets geef je toch niet zomaar op? Misschien kunnen we hier met hulp samen uit komen. Mijn dochter reageert furieus. Ze heeft al niet zo’n denderende band met haar vader en dit nieuws maakt het niet beter. Meteen kruipt ze achter haar computer, terwijl ik als verdoofd op de bank zit. Op de een of andere manier weet ze al Leo’s wachtwoorden en als een echte hacker leest ze zijn mail. Daaruit blijkt dat hij gewoon nu al bij die andere vrouw is. Weer een klap in mijn gezicht.

Als ik die avond thuiskom, ben ik doodmoe en verslagen. Het voelt alsof mijn verleden en mijn toekomst in één klap van me zijn afgepakt. Ik weet niet eens meer wie ik zelf eigenlijk nog ben.”

Lees hier het vervolg van dit verhaal.

Interview: Krista Izelaar. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden