null Beeld

De Dag Nadat 10 – Mijn zoon uit het raam viel

De bruiloft van je kind is een dag die je altijd bij zal blijven. Dat geldt ook voor Karin: terwijl haar dochter zich klaarmaakte voor de huwelijksvoltrekking, viel haar zoon uit het raam.

Karin (55): “Zoals altijd ben ik rond zes uur wakker en zoals altijd is mijn man nog diep in slaap. Zou Patrick hebben geslapen, vraag ik me af. Hij had zo veel pijn. Vandaag wordt hij geopereerd. Gisteren, in het gemeentehuis tijdens de huwelijksplechtigheid van onze dochter Lisanne, kwam er een appje binnen van Ricardo, onze oudste zoon. Hij was met zijn broer meegegaan naar het ziekenhuis. De scan had uitgewezen dat Patrick, behalve twee gebroken polsen, een volledig kapot gezicht, een gescheurde mond en twee afgebroken tanden, ook nog een paar ruggen-wervels had gebroken. Gelukkig is hij na zijn val meteen naar het UMC Utrecht gebracht, daar hebben ze een goede trauma-afdeling.

Spandoek

Beelden van die dag schieten door mijn hoofd. Van Lisanne, die ondanks het vreselijke ongeluk van haar broer wel een stralende bruid was. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen had ze veel gasten moeten afzeggen. Toch stonden er veel mensen klaar om haar en haar man te feliciteren toen ze het stadhuis uit kwamen. Opnieuw zie ik voor me hoe haar broer in de ambulance lag. Patrick wilde samen met zijn broer, zus en schoonzus het huis van Lisanne en haar man versieren met een groot spandoek. Hij is achterover uit het raam gevallen, drie, vier meter naar beneden.

Grap

Ik sta op, neem een douche en kleed me aan. Met moeite werk ik een boterham naar binnen. Ik ben onrustig, drentel wat rond en ga maar een beetje opruimen. Mijn gedachten dwalen af naar het moment dat mijn schoondochter belde: ‘Karin, niet schrikken, maar Patrick is uit het raam gevallen.’ ‘Ja, haha, flauwe grap’, was mijn reactie, omdat mijn man twintig jaar geleden ook al eens uit het raam is gevallen. Maar het was geen grap. Kees en ik waren ons net aan het klaarmaken voor de lunch met het bruidspaar en de ouders van onze schoonzoon. Die lunch moest maar even wachten. We vlogen naar de auto, met onze eenjarige kleindochter Myrthe. We zouden die dag op haar passen, vanwege de bruiloft. Zat ze daar achter in de auto, in haar mini-trouwjurkje!

Niet huilen

Toen we aankwamen, lag Patrick al in de ambulance. Ze hadden speciaal op ons gewacht. Zijn gezicht zat helemaal onder het bloed. ‘Mama, niet huilen’, zei hij. ‘Het komt goed.’ We besloten dat Ricardo bij Patrick zou blijven en dat wij naar Lisanne zouden gaan.

Ik voelde me verscheurd. Twee kinderen die je op hetzelfde moment zó hard nodig hebben, het is niet te doen.

Telefoon

Ik kijk op mijn horloge. Eindelijk kan ik het ziekenhuis bellen. Ik hoor dat Patrick een redelijke nacht heeft gehad en even later krijg ik een appje van hemzelf dat hij rond tien uur wordt geopereerd. Ik voel me iets rustiger nu. Net als ik wil gaan stofzuigen, belt Lisanne. Ik ben blij te horen dat ze toch een fijne huwelijksdag heeft gehad. De rest van de dag gaat in een waas aan me voorbij. Ik kijk continu op mijn telefoon: is er al nieuws over Patrick? Om vijf uur ’s middags houdt Kees het niet meer uit en vertrekt hij naar Utrecht. Vanwege corona mogen we niet samen gaan. Om zeven uur ’s avonds belt Kees: alles is goed gegaan en Patrick ligt op de uitslaapkamer. Ik barst in tranen uit en voel de spanning uit mijn lichaam vloeien.

Als Kees later die avond thuiskomt, hoor ik hem uit over Patrick. Daarna duik ik hondsmoe, maar gerust mijn bed in. Ja, Patrick is zwaargewond, maar het komt goed. Hij wordt beter. En gister was toch een mooie dag, ook al zat er een dikke, zwarte rand omheen. Ik voel me dankbaar dat we dit als gezin hebben gedragen en elkaar konden steunen in ons verdriet. Daar draait het om in het leven. Nergens anders om.”

Lees hier het vervolg van dit verhaal.

Interview: Christien Jansen. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden