null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

De Dag Nadat 2 – Ik na mijn scheiding voor het eerst met een ander ging

Lees hier het verhaal van Anna. Voor het eerst na haar scheiding besluit ze een man uit te nodigen bij haar thuis. 

Getty Images/iStockphoto

Anna (45): “Ik kijk naast me. Daar ligt Jeroen te slapen. Mijn hart maakt een sprongetje. Na 3 jaar ligt er gewoon weer een vent in mijn bed! En wat voor 1. Zo geruisloos mogelijk stap ik uit bed en sluip ik naar de badkamer. Daar kijk ik in de spiegel. Ik heb dikke ogen en een bonkend hoofd: net iets te veel gedronken gister.

Maar er zit ook een grote glimlach op mijn gezicht. Ik vis mijn telefoon uit de zak van mijn spijkerbroek, die nog op de badkamervloer ligt. Ik app mijn beste vriendin Caro: ‘3 keer raden wie hier is blijven slapen?’ ‘Whaaa!’ typt ze meteen terug, begeleid door heel veel emoticons. Ik grinnik. Dan leg ik mijn telefoon weg en stap snel onder de douche. Terwijl het warme water op mijn schouders klettert, denk ik aan gisterenavond. Ik vierde mijn 45e verjaardag met wat vrienden en besloot op het laatste moment Jeroen ook uit te nodigen, de man met wie ik al 3 heel leuke dates had gehad. Ik vond het spannend: zou hij wel zin hebben om nu al mijn vrienden te ontmoeten? Maar daar stond hij, voor mijn deur met een fles wijn. Ik merkte meteen dat ik het heerlijk vond hem weer te zien. En hij leek het naar zijn zin te hebben met mijn vrienden. Caro stak achter zijn rug haar duimen naar me op. Toen de laatste naar huis ging, zei hij, terwijl hij me vragend aankeek: ‘Nou, dan ga ik ook maar…’ ‘Je mag ook nog wel even blijven’, zei ik. Tot diep in de nacht zaten we te praten op mijn bank. Over mijn en zijn scheiding en over onze kinderen, hoe lastig het soms was. Het zoenen dat volgde, voelde heel natuurlijk. Alsof we nooit anders hadden gedaan.

In een pyjamabroek en een grijze sweater loop ik de slaapkamer weer in met twee koppen koffie. Als ik de zijne op het nachtkastje naast hem zet, wordt Jeroen wakker. Met een slaperig hoofd glimlacht hij naar me. ‘Hé, jij bent al aangekleed. Dat is niet eerlijk.’ Ik ben opgelucht dat hij ook nu, the morning after, zo relaxed is. Dat betekent hopelijk dat hij geen spijt heeft van deze actie. Ik kruip weer in bed. Het is best gek om ineens zo’n ander lijf naast me te hebben. Een lijf met veel borsthaar, dat ben ik helemaal niet gewend. We kletsen en zodra we onze koffie op hebben, pakt hij me weer vast. We vrijen opnieuw en het is heerlijk, niet eens onwennig. Het is gek: 2 keer sex in 24 uur, en daarvóór 6 jaar niks. Want in de laatste jaren met mijn ex Hans deden we het nooit meer.

Zodra Jeroen de deur uit is, hij moest naar de voetbalwedstrijd van zijn dochter, voel ik me direct onzeker. Was dit nu wel zo’n goed idee? Wat als het uiteindelijk niets wordt tussen Jeroen en mij? Dan kom ik hem nog jaren tegen op het schoolplein, want dat is waar Jeroen en ik elkaar hebben leren kennen. Er zullen wel roddels komen, zodra andere ouders er lucht van krijgen. En hoe moet dat met zijn ex, de moeder van Roos, die ik ook goed ken en die ik nog vaak zal tegenkomen op school? Ik word gek van mijn eigen gedachten. Ik bel Caro, met wie ik mijn zorgen deel. ‘Muts!’, zegt ze. ‘Geniet er nou gewoon van.’ Natuurlijk heeft ze gelijk, een uur geleden voelde ik me nog dolgelukkig en nu verpest ik het met dat doemdenken. Zonde.

Terwijl ik de troep van gisteravond opruim, denk ik aan de afgelopen jaren. Aan hoe lastig het was de knoop door te hakken om te scheiden. De kinderen vonden het verschrikkelijk en het schuldgevoel was soms bijna ondragelijk. Toch vind ik dat we het inmiddels goed voor elkaar hebben, Hans en ik. We hebben een co-ouderschap en doen er alles aan om het voor de kinderen minder zwaar te maken. De rust is teruggekeerd.

De rest van de dag doe ik rustig aan. De kinderen zijn bij Hans, dus ik kan op mijn gemak herstellen van de kater. Toch ook een voordeel van gescheiden zijn. Jeroen spookt de hele dag door mijn hoofd. Het liefst zou ik willen dat-ie vanavond weer bij me slaapt. Maar rustig aan doen lijkt me een stuk verstandiger. Voor het slapengaan krijg ik een appje van hem: ‘Vond het fijn bij je.’ En dan voel ik iets wat ik al heel lang niet heb gevoeld: vlinders. Ik besef: ik ben gewoon hartstikke verliefd.”

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock.

Lees hier hoe het verder ging met Anna en Jeroen.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden