null Beeld

De Dag Nadat 22 – Ik weer in maat 36 paste

Marieke (44): “Het is maandagochtend, het begin van een nieuwe werkweek. Ik sta op en open mijn kledingkast. Wat zal ik vandaag eens aantrekken?

Vorige week bracht ik 4 vuilniszakken met te grote kledingstukken naar de kledingcontainer. Ik had altijd maat 36 tot en met 42 in de kast hangen, keurig van klein naar groot. Maar dat is niet meer nodig. Omdat ik er voor het eerst in mijn leven van overtuigd ben dat het jojoën voorgoed is afgelopen, heb ik alle grote maten de deur uitgedaan. De laatste keer dat ik in maatje 36 paste was 5 jaar geleden, na 3 maanden hard lijnen.

Ik kies een leuk zomerjurkje uit en kijk in de spiegel. Wat een verschil met een halfjaar geleden, de dag dat ik startte met een coachplan om af te vallen. Ik zag afvallen altijd als een project. Ik onthield mezelf dan een tijdje van al het lekkers, was superstreng voor mezelf en viel zo 10 kilo af. De vraag nadat ik stopte met lijnen was nooit ‘ga ik weer terugvallen’ maar ‘wanneer ga ik terugvallen?’ De kilo’s kwamen er altijd net zo hard weer bij. Daarom koos ik voor een coach, ik wilde een ander leefpatroon ontwikkelen. Van mijn coach leerde ik om het totaal anders aan te pakken. Afvallen en voorgoed op gewicht blijven, betekent het ontwikkelen van een andere mindset. Nu eet ik bewust en gezond, maar ook wat ik lekker vind.

Gisteren had ik het eindgesprek met mijn coach. Ik ben niet alleen slanker en energieker, ik zie ook dat ik straal. Als ik nu terugkijk, ben ik mijn halve leven ontevreden geweest over mijn gewicht. Altijd als ik in een pashokje stond, baalde ik zó van mezelf. Ik vond het gewoon niet mooi, die extra kilo’s. Niet dat ik enorm veel te zwaar was, ik woog zo’n 10 tot 12 kilo te veel, vond ik. Ik woog op mijn zwaarst 76 kilo bij een lengte van 1.63 meter. Tot mijn middel was ik altijd tevreden over mijn lijf. De kilo’s waren zichtbaar op mijn buik, heupen en billen, daar wilde ik zo graag vanaf. Ik kreeg eigenlijk nooit negatieve reacties uit mijn omgeving, ik wilde dit echt doen voor mezelf.

Ik maak mijn ontbijt klaar. Ook dat is veranderd. Voorheen dacht ik nooit na over wat ik wilde eten, ik greep gewoon wat er in de koelkast of op tafel stond. Zo at ik bijvoorbeeld vaak een plak ontbijtkoek. Nu doe ik dat niet meer, ik vind ontbijtkoek niet eens echt lekker. Ik maak magere kwark met vers fruit klaar voor als ik trek krijg, dat is mijn favoriete tussendoortje.

Vanaf het moment dat ik het huis uitging, zo rond mijn negentiende, kwamen de kilo’s er langzaam maar zeker bij. Ik kon voor het eerst zelf bepalen wat ik kocht en dat was vooral veel lekkers. En met dat aankomen begon ook het lijnen. In het begin vertelde ik over mijn afvalpogingen aan mijn omgeving, maar omdat ik het toch nooit lang volhield, deed ik dit niet meer. Het voelde als falen als het weer niet was gelukt.

Deze ochtend trakteert een jarige collega tijdens de vergadering. Ik sla af. Weer iets wat ik heb geleerd: ik hoef niet te eten voor iemand anders. Ik at vaak uit beleefdheid, nu weet ik dat ik bepaal wat ik in mijn mond stop en niemand anders. Soms zeggen mensen: ‘Ah joh, doe gezellig mee.’ Maar als ik het dan uitleg, begrijpt eigenlijk iedereen me wel.

Als ik ’s avonds thuiskom uit mijn werk staat het eten al op tafel. In de periodes dat ik aan het lijnen was, at ik vaak andere dingen dan de rest van mijn gezin, maar dat doe ik niet meer. Ik eet gewoon mee, alleen niet meer te veel. Ik zet vaak een kop thee en drink deze als de rest nog niet klaar is met eten. Na het avondeten ga ik nog een rondje hardlopen. Ik vind het heel fijn, lekker buiten over de dijk een rondje rennen. Een goede manier om mijn hoofd leeg te krijgen. Ik ben altijd veel in mijn hoofd bezig, altijd aan het nadenken. Door een rondje te rennen, kan ik op een positieve manier de dag achter me laten.”

Tekst: Lieneke van der Fluit Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden