null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Dag Nadat 28/29: ik weer mocht praten na mijn stilteretraite

Hier kun je lezen hoe het verder ging met Merel nadat ze 10 dagen lang in een stilteretraite zat. Was het voor herhaling vatbaar?

Online redactie LibelleGetty Images

Merel (37): “We zijn nu een paar jaar verder en ik heb inmiddels een aardig aantal retraites achter de rug. Ik heb er zelfs een gedaan met mijn oma en vader, zo bijzonder! Die eerste retraite, waar het hier over ging, heeft nog een halfjaar ‘doorgewerkt’. Al die tijd voelde ik me goed en rustig. Dan fietste ik door de stad op weg naar een afspraak, en in plaats van me te haasten, keek ik om me heen en dacht: wauw! Ik fiets hier gewoon, wat heerlijk! Alles voelde als een cadeau.

Pittig

Hoewel ik vaker aan stilteretraites heb deelgenomen, zie ik er elke keer weer tegenop. Al weet ik nu hoe het gaat, het blijft pittig. Desondanks raad ik het iedereen aan. En als zo’n hardcore tiendaagse stilteretraite wat lang is, zijn er ook meditatieweekenden die veel rust en ruimte kunnen geven. Die eerste retraite heb ik als levensveranderend ervaren. Zo lang op een kussen moeten zitten, zonder afleiding, om moeten gaan met álles wat er op me af kwam. Onder ogen zien wat er aan de hand is, wat ik voel, waar ik blij, bang en boos van word. Als je écht durft te kijken naar wat er is en ziet dat alles uiteindelijk voorbijgaat, geeft dat veel rust. Het is niet zo dat ik opeens een antwoord heb op alle vragen of dat ik altijd evenwichtig reageer op tegenslagen. Maar ik kan steeds beter accepteren dat het leven niet altijd gaat zoals ik wil en dat dat oké is.

Oude routine

Tijdens de eerste retraite was het fijn dat mijn vader in de buurt was. Al mocht ik niet met hem communiceren, ik kon naar hem kijken. Als de demonen zich massaal aandienden, troostte ik mezelf met de gedachte dat hij meteen bij me zou zijn als dat nodig zou zijn.

Na die eerste keer heb ik bewust de tijd genomen om rustig terug te keren in mijn leven. Dat was nodig, want het duurde even voordat mijn hoofd al die prikkels weer kon verwerken. Natuurlijk kwam ik na verloop van tijd in mijn oude routine terecht. Toch is er iets wezenlijks veranderd.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden