null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De Dag Nadat 30 – mijn man ontdekte dat ik een ander had

Annet had een affaire met Daan, totdat haar man Evert er achterkwam. Ze heeft er een puinhoop van gemaakt.

Annet (41): “Op het laptopscherm lees ik wat Evert aan het typen is:

"Lieve familie en vrienden, helaas moet ik jullie laten weten dat Annet en ik na veertien jaar samen uit elkaar zijn. Gisteren kwam ik erachter dat zij al vier maanden een relatie heeft met een ander."

Wat? Ik voel paniek opkomen, maar ook weerzin. Gaat hij nu al iedereen per mail meedelen dat ons huwelijk ten einde is? Hoe vaak heb ik hem vannacht niet verteld dat ik ga stoppen met Daan, dat ik besef hoe stom ik ben geweest door iets met een ander te beginnen, dat het me om de spanning ging en dat ik bij hem, Evert, wil blijven. Maar hij is zo gegriefd dat hij niet eens meer wil praten. Het is voorbij, per direct, en iedereen moet weten wat ik hem heb aangedaan.

Toen ik gisteren nietsvermoedend terugkwam van boodschappen doen, merkte ik meteen dat er iets aan de hand was. Ik stond nog met volle tassen in de gang toen Evert naar me toe kwam en met schorre stem vroeg: ‘Klopt het dat jij al maanden iets hebt met Daan?’ Ik verschoot van kleur en schrok zo dat ik bijna geen adem meer kon halen. Mijn grote geheim was uitgekomen. ‘Ik ben net gebeld door zijn vrouw’, zei Evert. ‘Zij vertelde huilend dat ze in Daans telefoon honderden appjes van jou vond. Ze vond dat ik dat moest weten.’

Wanhopig kijk ik toe terwijl Evert de mail afrondt en hem verzendt, maar bovenal ben ik kwaad op mezelf. Waarom heb ik met vuur gespeeld? Nu raak ik Evert kwijt, en dat wil ik helemaal niet. Met Daan was het min of meer begonnen als een geintje. Ik ontmoette hem via mijn vrijwilligerswerk, we flirtten een beetje en appten eindeloos heen en weer. Toen hij meer aandacht aan me schonk, ging ik daarop in. Soms nam ik een dag vrij terwijl Evert dacht dat ik werkte, en dan ging ik met Daan op stap. Ik besefte dat het stom was. We zijn allebei getrouwd – Daan heeft nog vier kinderen ook. Maar het was spannend en gaf mijn leven glans. Dat Daan en ik samen verder zouden gaan, was nooit een optie.

"Het lijkt me beter als jij vanaf nu ergens anders slaapt", zegt hij koel

Evert heeft er geen begrip voor. ‘Jij bent gewoon niet te vertrouwen’, herhaalde hij vannacht steeds. ‘Je zegt dat je van mij houdt, maar waarom ben je hier dan aan begonnen? Waaróm?’ Ik probeerde hem uit te leggen dat het niets met hem te maken had. Dat ik het fijn vond dat er weer eens iemand veel aandacht voor me had. Het was alsof ik tegen een muur sprak, hij kon er niets mee. Na urenlang praten ging ik malend op het bed in de logeerkamer liggen, slapen kon ik niet.

Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Dat zinnetje zit de hele ochtend al in mijn hoofd. Sinds we vanmorgen zijn opgestaan, zie ik een Evert zoals ik hem niet ken. Een ongenaakbare Evert met wie ik geen contact kan krijgen. Weg is de lieve man met wie ik al jaren lief en leed deel. Praten wil hij niet meer. ‘Het lijkt me beter als jij vanaf nu ergens anders slaapt’, zegt hij koel terwijl hij de laptop dichtklapt. ‘Pak je koffer maar, dan breng ik je naar een hotel.’

Als verdoofd pak ik wat spullen in. Een hotel is de laatste plek waar ik wil zijn, maar bij een vriendin slapen en alles moeten uitleggen, dat zie ik nu ook niet zitten. Mijn telefoon piept als er weer een appje van vrienden binnenkomt die willen weten wat er aan de hand is. Ik beantwoord ze niet. Mijn moeder belt een paar keer, maar ik neem niet op. Zwijgend rijdt Evert naar een hotel in de buurt. In de kale, ongezellige kamer slaat de paniek weer toe. Ik wil hier niet zijn. Met een bonkend hart app ik Daan, ik vind het raar dat ik nog niets van hem heb gehoord. Hij zal toch ook in de problemen zitten thuis? Het duurt lang voor ik antwoord krijg. Chaos hier, ik moet mijn huwelijk lijmen, appt hij. Beter dat we een tijdje geen contact hebben. Huilend laat ik me op bed vallen. Wat heb ik er een puinhoop van gemaakt.”

Weten hoe dit verhaal verder gaat? Kijk dan hier.

Interview: Annemarie van Dijk. Beeld:iStock
De namen zijn op verzoek van de geïnterviewden veranderd.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden