null Beeld

PREMIUM

De Dag Nadat 49 – Ik ontdekte dat mijn moeder een affaire heeft

Jantine (42): “Mijn man en ik zitten bij ons favoriete restaurant. Ik ben blij dat ik eindelijk mijn hart kan luchten. We hebben vandaag nog niet de kans gehad rustig te praten. Als de wijn op tafel staat, vraagt Jacob: ‘Nou, waar wilde je het met me over hebben?’ Ik merk dat ik zenuwachtig ben en me een beetje schaam. ‘Mijn moeder gaat vreemd’, zeg ik zacht.

Een geschokte uitdrukking op Jacobs gezicht, even, daarna een nerveuze lach. ‘Wát?!’, roept hij uit. ‘Sst’, sis ik en vertel hem wat ik gisteren heb ontdekt. Toen ik samen met onze jongste zoon Milan van zes bij mijn moeder op de koffie was, vroeg ze of ik haar wilde helpen met haar e-mail: ze kreeg de berichten nog wel binnen op de computer, maar niet op haar telefoon. Het was snel geregeld, nadat ik en update op haar smartphone had gedaan, stroomde de mails van de afgelopen dagen binnen. Ik zag wat binnenkomen van de verzekeringsmaatschappij en de tennisclub, maar ook een paar mails van ene Gerard. ‘Ik mis jou ook’ stond in het onderwerp en ‘Wanneer zie ik je weer?’Ik verschoot van kleur. Was dit spam? Of was dit wat ik dacht dat het was? Mama was in de keuken, Milan zat aan tafel te spelen. Ik twijfelde één seconde en besloot toen een mail van Gerard te openen. Zijn woorden logen er niet om, dit wees duidelijk op een verhouding. Mama kwam terug uit de keuken met thee en gebak. Met vuurrode wangen sloot ik snel de mail. ‘Je mail doet het weer hoor, mam’, zei ik zo luchtig mogelijk. ‘Ah mooi, dankjewel. En hoe gaat het nou met je werk?’ Ik deed net of ik niks had gezien – wat kon ik anders, met Milan erbij? – maar intussen duizelde het me.

Jacob zit met open mond naar me te luisteren. ‘Eén ding begrijp ik niet’, zegt hij dan. ‘Waarom laat ze jou in haar mail? Ze weet toch dat je berichten van haar minnaar zou kunnen tegenkomen?’ Ik zeg dat ik het ook niet snap, waarschijnlijk dacht ze dat ik die niet zou zien. Mijn moeder kan nog weleens naïef zijn. ‘Maar wat móet ik hier nou mee?’, zucht ik, terwijl het voorgerecht op tafel komt. ‘Moet ik mijn moeder confronteren met wat ik weet? Dit aan papa vertellen?’ ‘Natuurlijk niet!’, zegt Jacob stellig. ‘Hier moet je je niet mee bemoeien, schat.’ ‘Ja, maar het is wel mijn vader die ze bedriegt’, reageer ik fel. ‘Misschien weet hij het wel’, zegt Jacob. ‘Gaat ze vreemd met zijn toestemming.’ Bij die gedachte krimp ik ineen.

Niet aan denken

Had ik die mail maar nooit gezien. Ik wíl helemaal niks weten over het seksleven van mijn ouders. Wie had dat gedacht: mijn moeder is een keurige vrouw van bijna zeventig, die in mijn ogen nog nooit geflirt heeft met een andere man, laat staan een wilde affaire heeft. Jacob zegt dat ik er gewoon niet meer aan moet denken. Alsof dat zo makkelijk is! Ik loop hier nu al anderhalve dag mee rond en krijg het niet uit mijn hoofd. Steeds zit ik te fantaseren over die Gerard, hoe zou hij eruitzien, waar kent ze hem van? Zijn naam komt me niet bekend voor. Zal ik het toch eens aan mijn moeder vragen? En mijn arme vader, kan ik het maken om hem niks te vertellen?

Luchtig

Als we naar huis wandelen en een knappe man passeren, zit Jacob me te pesten: ‘Je liep toch niet naar hem te kijken, hè? Hopelijk heb je niet de genen van je moeder!’ Ik ben blij dat we er even om kunnen lachen. Thuis lossen we de oppas af en gaan we meteen richting de badkamer. ‘Weet je,’ zegt Jacob, ‘je moeder is ook maar een mens. Ze is al honderd jaar samen met je vader, gun haar dit beetje spanning in haar leven.’ ‘Goh, dus zó denk jij over vreemdgaan’, antwoord ik geïrriteerd. Ik vind dat hij er wel erg luchtig over doet. Terwijl ik mijn tanden poets, komt Jacob achter me staan. Ik merk dat hij er wel zin in heeft. Ik normaal ook na een gezellig avondje samen, maar nu staat mijn hoofd er totaal niet naar. ‘Sorry schat’, zeg ik, geef hem een snel kusje op zijn wang en draai me van hem weg.”

Lees hier het vervolg van De Dag Nadat - Ik ontdekte dat mijn moeder een affaire heeft >

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden