null Beeld

PREMIUM

De Dag Nadat 51 – Mijn familie ruzie kreeg om Zwarte Piet

Hanne (39): “Ik heb mijn moeder aan de telefoon: ‘Begrijp jij dat nou, dat je zus zo’n ophef maakt? Dat ze het heerlijke avondje gewoon om zeep helpt met haar idiote standpunten?’

Ik zucht en probeer mijn zus te verdedigen, maar ik merk dat het niet binnenkomt bij mijn moeder. Dan begint ze te huilen: ‘Ik wilde alleen maar iets leuks regelen voor de kinderen.’ ‘Ik weet het, mam’, zeg ik. ‘Die vónden het ook geweldig.’ Ik denk aan gisteren. Met de hele familie zaten we bij mijn zus en haar gezin. Mijn ouders, mijn broer met aanhang en wij. De kinderen waren totaal uitgelaten. Met de buren hadden we afgesproken dat zij op de deur zouden kloppen en na de warme chocolademelk met boterletter werd er inderdaad gebonsd. De kinderen sprongen op, renden de gang in en ik liep achter hen aan. Ze openden de deur en daar stonden… twee pieten! O-o, dacht ik. En inderdaad, toen de pieten de woonkamer in gingen, zag ik het gezicht van mijn zus verstarren – ze waren namelijk pikzwart geschminkt.

Meteen wist ik hoe het zat: mijn moeder, groot fan van Zwarte Piet, had dit natuurlijk geregeld als verrassing voor de kinderen. En die vonden het ook fantastisch. De pieten deelden pepernoten en cadeaus uit, deden nog een dansje en dolden met de kinderen, maar mijn zus zag ik steeds kwader kijken. Toen de pieten de deur uit waren, ging de feestvreugde nog door met een hele zak vol onuitgepakte cadeaus. ‘Mam, kom je even helpen in de keuken?’, vroeg Ella bits. Ik wist wat er besproken ging worden, Ella is fel tegen Zwarte Piet en wil haar kinderen absoluut niet blootstellen aan deze racistische karikatuur. En inderdaad, even later kwam mijn moeder met een betraand gezicht de keuken uit lopen. ‘Kom Ben, we gaan’, zei ze tegen mijn vader, die verbaasd opstond en snel gedag zei. De kinderen besteedden er nauwelijks aandacht aan, die waren druk met hun nieuwe speelgoed. Maar mijn broer veerde op: ‘Wat is dat nou? Ella, loop jij nou ma overstuur te maken?’ Ik sprong ertussen. ‘Kom, kom, we gaan even naar buiten!’ Ik seinde naar mijn man dat hij op de kinderen moest letten.

Allebei een punt

Toen we in de achtertuin stonden, gingen mijn broer en zus los tegen elkaar. Ella stak met trillende handen een sigaret op terwijl Bas tegen haar tekeerging. ‘Dat is toch hartstikke lief van ma! Zag je niet hoe leuk die kinderen het vonden! Waarom moet je zo nou altijd zo moeilijk doen?’ ‘Ze weet toch hoe ik over Zwarte Piet denk! Ze had ook rekening met ons kunnen houden en gewoon roetveegpieten kunnen bestellen. Dit doet ze expres om mij te jennen!’, riep Ella. Ik probeerde te sussen. Om eerlijk te zijn vind ik dat zowel mijn broer als mijn zus een punt heeft. Ik begrijp dat Ella het niet leuk vindt en ik ben ook van mening dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is, maar ze had haar frustratie toch niet meteen op pakjesavond hoeven uiten? Ik weet ook zeker dat mam het lief bedoelde.

Uitgestorven

Ik doe wat boodschappen, koop pepernoten in de uitverkoop en merk dat ik de hele tijd met mijn gedachten bij gisteravond ben. Ik voel me weer net als vroeger, toen ik ook altijd aan het schipperen was tussen mijn oudere zus en jongere broer. Zo frustrerend dat ze allebei zo koppig zijn en zich niet kunnen verplaatsen in de ander. Voor de kinderen vind ik het naar: sinterklaasavond was gisteren abrupt afgelopen. Normaal gesproken zitten we op zo’n avond nog lang na te borrelen en gaan we pas naar huis als de kinderen knikkebollen van de slaap. Nu zei Ella dat ze morgen vroeg op moest en dat we maar eens moesten opstappen. Om acht uur waren we alweer thuis, ik met bonkende hoofdpijn. Terwijl ik het avondeten klaarmaak, denk ik aan de komende kerst: ik heb de hele familie hier uitgenodigd en het is te hopen dat ze het tegen die tijd hebben bijgelegd. Als we even later aan tafel zitten, zegt mijn jongste zoon van zes: ‘Ik vond het leuk dat er gisteren pieten kwamen, maar het was wel gek dat hun gezicht zo zwart was. Ik dacht dat die waren uitgestorven!’ Ondanks alles moet ik even heel hard lachen.”

Lees hier het vervolg van De Dag Nadat – Mijn familie ruzie kreeg om Zwarte Piet >

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden