null Beeld

De Dag Nadat 51 – Sinterklaas dronken werd en van het podium viel

Marianne (51): ‘‘Hoe was het buurtfeest gisteren?" vraagt mijn vriendin. We zitten naast elkaar op een bankje uit te hijgen na het tennissen. "Nou leuk", zeg ik, "maar de goedheiligman had een beetje te diep in het glaasje gekeken."

Mijn vriendin barst in lachen uit. "Echt? Die brave buurman van je?" Ik knik en begin te vertellen. Het is een traditie dat we met de hele straat Sinterklaas vieren. Normaal gesproken huren we altijd een sint in, maar daar was dit jaar geen budget voor. Buurman Frederik stelde voor om sint te zijn, wat iedereen oké vond. Toen Frederik gisteren aan het einde van de middag het buurthuis – een oud gebouwtje van de speeltuinvereniging – binnenkwam, dacht ik al: ai. Hij had duidelijk een heel goedkoop kostuum aan en zijn baard was ook niet bepaald Sinterklaaswaardig. Toen hij langsliep, rook ik een dranklucht en hij keek een beetje lodderig uit zijn ogen. Maar, eerlijk is eerlijk, Frederik deed het leuk met de kinderen. Een voor een riep hij ze op het podium en over allemaal wist hij wat grappigs te vertellen.

Steeds lolliger

Een andere buurman stond intussen achter de tap en het was duidelijk zijn doel om Sinterklaas niet droog te laten staan. Het ene biertje en jenevertje na het andere ging richting Frederik, die steeds lolliger werd en steeds meer met dubbele tong ging praten. Ik zag de volwassenen blikken naar elkaar werpen. Toen het tijd was om sinterklaas gedag te zwaaien, stond Frederik op en wankelde. Onvast zette hij een paar stappen en toen… kletterde hij van het podium. De goedheiligman vloekte hartgrondig, sommige kinderen begonnen te huilen. Toen Frederik overeind kwam, zat zijn baard scheef en lag zijn mijter twee meter verder. Geschrokken ouders hielpen de sint overeind en fiksten provisorisch zijn baard en kleren. Ondersteund door twee buren hinkte Frederik naar de deur. Ik deed snel de muziek wat harder en zong uit volle borst: "Dag sinterklaasje, dahag, dahag" om zijn pijnkreten en gescheld te overstemmen. Toen hij de deur uit was, hoorde ik ouders hun kinderen uitleggen dat dit natuurlijk een hulpsinterklaas was omdat de echte op 5 december veel te druk is.

Schaamte

Ik was blij dat mijn eigen kinderen al pubers zijn. Mijn vriendin komt niet meer bij als ik het hele verhaal vertel. "Ja lach maar", zeg ik, "Frederik zit nu met een zwaar gekneusde enkel thuis en we hebben een hele rits getraumatiseerde kinderen in de straat." Ik kan er nu ook wel om lachen, maar een paar buurvrouwen zijn echt heel erg kwaad op Frederik. Het kan natuurlijk ook écht niet, dronken worden als Sint. Na tennis ga ik boodschappen doen en in de supermarkt kom ik Annet tegen, de vrouw van Frederik. "O, ik schaam me zo", zegt ze nog voor ik kan vragen hoe het met Frederiks enkel gaat. "En het is mijn schuld dat hij zo dronken werd, Frederik was zo zenuwachtig van tevoren, ik werd helemaal gek van zijn nerveuze gedoe. Ik vroeg hem of hij in vredesnaam een borrel wilde drinken, dan was hij wat relaxter." Annet vertelt dat Frederik haar advies iets te letterlijk had genomen en dat hij al een halve fles wodka achter de kiezen had voordat hij als sint de deur uit stapte. Met samengeknepen billen had ze naar zijn ‘optreden’ gekeken.

Ik probeer mijn buurvrouw gerust te stellen: "Joh, tegen kerst is iedereen het weer vergeten" – terwijl ik stiekem denk dat dit verhaal hem nog lang zal achtervolgen. Het is ook zo bizar dat uitgerekend Frederik dronken werd, hij is altijd zo correct – een man die elke ochtend om acht uur de deur uit gaat met zijn elektrische fiets en op zaterdag standaard zijn auto staat te poetsen voor de deur. Die avond knutsel ik verder aan mijn surprise, morgenavond vieren we nog Sinterklaas met de familie. Dat zal hopelijk wat rustiger verlopen. Terwijl ik bezig ben, hoor ik een mail binnenkomen, het is een brief van Frederik aan de hele club, waarin hij zijn verontschuldigingen aanbiedt voor gisteren. Dat siert hem, maar wie natuurlijk eigenlijk excuses verdienen, zijn de kinderen. Voor hen viel sinterklaas gisteren letterlijk van zijn voetstuk.

Lees hier het vervolg van De Dag Nadat – Sinterklaas dronken werd >

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden