null Beeld

De Dag Nadat 8 – we de tennisleraar reanimeerden

Elly (65): “Zoals gewoonlijk word ik voor de wekker wakker. Meteen komt een glimlach op mijn gezicht: Ton heeft het gered! 2 keer eerder was ik erbij toen iemand een hartaanval kreeg, en beide keren eindigde dat met de dood.''

''Daarom was ik gisteravond, nadat Ton met de ambulance was afgevoerd, zo verbaasd dat de stemming zo bedrukt was. Hij heeft het overleefd! Ik was en ben nog steeds zó blij! Het liefst zou ik Ton nu bellen, maar dat kan natuurlijk niet. Ik stuur hem straks wel een appje. Mijn man is nog diep in slaap. Ik laat hem lekker liggen en ga zachtjes naar beneden. Tijdens het ontbijt kijk ik op mijn telefoon, er zijn weer nieuwe appjes binnengekomen met felicitaties. Antwoorden lukt niet meer, ik moet naar mijn werk.

Terwijl ik over de snelweg rijd, komen steeds de beelden van gisteren naar boven. Ik zat in het publiek naar een herendubbel tennistoernooi te kijken. Ineens viel Ton, de tennisleraar die meedeed, als een blok beton neer. Doodstil. Zijn teamgenoot Martin spurtte op hem af en riep: ‘Het is niet goed, het is niet goed!’. Ik wist het meteen: een hartaanval. Mensen kwamen van de tribune en liepen ernaartoe. Corrie, een ander tennislid, nam de leiding. Zij begon met de hartmassage en telde hardop terwijl ik mond-op-mondbeademing gaf. Iemand anders rende weg om een AED te halen. Toen we bezig waren, kon je een speld horen vallen, zo stil was het. Zodra de AED er was, bevestigden Corrie en Martin de plakkers, daarna vertelde het apparaat wat we moesten doen. Ongelooflijk, wat een ingenieus apparaat is dat.

Op het moment dat we ‘clear!’ hoorden, deden we een stap naar achter en het volgende moment kreeg Tons hart een stroomstoot. Wat er toen gebeurde, leek wel een film. Ton schoot overeind, de lijkkleur verdween en met één klap was hij weer in het land der levenden. Doordat zijn bloedcirculatie weer op gang kwam, begon het bloed te stromen uit de wonden die hij had opgelopen door zijn val. Het stroomde over zijn voorhoofd, in zijn ogen en door naar zijn mond. Terwijl we het bloed opdepten, vroegen we of hij wist waar hij was, wie hij was, wat er was gebeurd. Hij wist alles, alleen dat hij was gevallen, herinnerde hij zich niet. Wat een goed nieuws; de kans dat hij er niets aan zou overhouden, is groot.

Inmiddels ben ik op mijn werk en voor ik mijn auto uitstap, stuur ik Ton een appje: ‘Ton, hoe is het met je? Je hebt ons gisteren wel laten schrikken, zeg!’. Bij de koffie is de gebeurtenis hét onderwerp van gesprek. Collega’s vinden het ongelooflijk dat dit al de 3e keer is dat ik zoiets meemaak en zijn ook blij dat Ton het, anders dan onze 2 collega’s die eerder een hartaanval kregen, het wél kan navertellen. We zijn het erover eens dat het geen overbodige luxe is dat we bhv-cursussen moeten volgen. Ook al is het anders om een pop te reanimeren, blijkbaar sla je toch op in je geheugen wat er precies moet gebeuren. Al was ik wel heel blij dat Corrie gisteren de leiding had genomen.

Als ik na het werk terug naar de auto loop, komt er een appje van Ton binnen. Hij heeft een goede nacht gehad en is geopereerd, hij heeft 6 bypasses gekregen. Ik besluit vanavond weer naar de tennisclub te gaan. Als ik het clubhuis binnenkom, krijg ik opnieuw felicitaties en daar voel ik me een beetje ongemakkelijk bij. Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen, meer niet.

’s Avonds in bed dwalen mijn gedachten opnieuw naar de gebeurtenissen van gisteren. Ik bedenk dat het fantastisch is hoe iedereen meteen in actie kwam. Ik hoop dat - mocht ik ooit een hartstilstand krijgen - er een AED in de buurt is en mensen dat ding durven pakken en ermee aan de slag gaan. Of dat ze 112 bellen en de instructies volgen die er worden gegeven. Als je niets doet, ga je zeker dood, zo simpel is het. Als we zo’n apparaat hadden gehad bij de 2 mannen op mijn werk, hadden zij in elk geval een kans gehad hun hartaanval te overleven.”

Wie tussen 10 februari en 29 maart meedoet aan de VriendenLoterij PrijzenBingo steunt de Hartstichting. Iedereen in Nederland binnen 6 minuten hulp bieden, daar gaan ze voor! Kijk voor meer info op vriendenloterij.nl/hartstichting en help mee.

Tekst: Christien Jansen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden