null Beeld

PREMIUM

De Dag Nadat Vervolg 07 – Mijn kleinkinderen werden geboren

Zes jaar geleden werden Vera's kleindochters Sarah en Julia geboren. Nadat deze bevalling was ingeleid, bleef het echter verdacht stil. Vera en haar man kregen toen al het gevoel dat hun zoon Nick niet op hun betrokkenheid zat te wachten.

Vera (60): “‘Trekken aan een dood paard’, noemde mijn man mijn inspanningen om het contact met onze zoon te herstellen en een rol te spelen in het leven van zijn kinderen.”

Afstand

“Vanaf het moment dat mijn zoon vertelde dat hij vader werd, ging het bergafwaarts met ons contact. Onze betrokkenheid werd niet op prijs gesteld. Als trotse opa en oma in spe wilden we graag een cadeau voor de tweeling geven, maar voor alles wat we aanboden, werd vriendelijk bedankt. Nick hield ons overduidelijk op afstand. Bij de bevalling wachtte ik tevergeefs op het nieuws dat Sarah en Julia geboren waren.

Dat hoorde ik pas toen ik zelf informeerde hoe het ging in het ziekenhuis. Mijn zoon had het mooie nieuws gedeeld met zijn schoonouders, maar voelde blijkbaar nog niet de behoefte om het met zijn eigen vader en moeder te delen.

Uitstapje

Met de wijsheid van nu: ik had meteen moeten aanvoelen dat er voor ons geen plek is in Nicks leven. Ongetwijfeld heb ik fouten gemaakt in mijn verwoede pogingen om een rol te spelen in het leven van mijn kleindochters. Ze zijn inmiddels zes, maar we hebben ze in al die jaren niet of nauwelijks gezien. Als ze een keer kwamen, hingen ze verlegen bij hun vader aan zijn been, want wie waren die mensen eigenlijk? Telkens als we iets leuks met ze wilden doen, werd het aanbod afgeslagen. De enkele keer dat we wél een uitstapje maakten, ging ook niet zonder slag of stoot. Nadat we met zijn dochters en onze andere kleindochter naar een pretpark waren geweest, speciaal voor de allerkleinsten, liet Nick in een telefoongesprek weten dat hij dat volstrekt onverantwoord vond.

Verjaardag

Het is waar dat ik mijn kinderen anders heb opgevoed dan hij doet. Ik heb ze nooit willen behoeden voor het vallen, maar hielp ze met opstaan. Nick wil niet dat ze überhaupt een keer onderuitgaan. Ik zeg er niets van, het gaat me niet aan, maar misschien merkt hij het aan me. De bom barstte pas echt in de aanloop naar mijn zestigste verjaardag vorig jaar. Ik stelde in de gezinsappgroep voor om in mijn verjaardagsweekend met alle kinderen en kleinkinderen naar Disneyland Parijs te gaan. Nick stuurde mij een privéberichtje terug: of ik wel wist dat zijn schoonmoeder dan ook jarig is en hoe hij dat in hemelsnaam moest inplannen? Ik liet zijn tekst tot me doordringen. Het jaar ervoor had hij niets laten horen op mijn verjaardag. Geen felicitatie, niets. En nu dit? Ik sliep er een nachtje over en stuurde de volgende dag terug: ‘Vorig jaar heb je me niet eens gefeliciteerd. En ook aan de vijfenzestigste verjaardag van je vader heb je niet gedacht. Dus als je het niet erg vindt, geef ik op jouw vraag geen antwoord.’

Moederdag

Nick liet op zijn beurt weten ‘er op deze manier geen zin meer in te hebben’. Sindsdien is er geen contact meer. Op Moederdag kwam hij niet opdagen, een duidelijk signaal. Het weekend Disneyland ging niet door; corona gooide roet in het eten. We zijn met onze dochter en andere zoon en kleinkinderen uit eten gegaan, zonder Nick en zijn gezin. Ik wilde hem niet nogmaals uitnodigen en de deksel op mijn neus krijgen.

Dankbaar

Mijn dochter wil graag dat ik met Nick ga praten. De deur staat voor hem open, maar ik vind dat de bal bij hem ligt. Hij trapte mij en zijn vader te pas en te onpas op het hart. Ik wil geen ruzie met hem, maar nu kan hij me tenminste niet meer kwetsen. Het heeft een plek; als ik er niet over praat, denk ik er niet aan. Mijn man en ik prijzen ons gelukkig met onze andere kleinkinderen, waarvan we met volle teugen genieten en die het heerlijk vinden om met ons te zijn. Daar zijn we heel dankbaar voor.”

Interview: Marloes Levie. Beeld: Shutterstock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden