null Beeld

De Dag Nadat Vervolg 46 – Mijn dochter drugs had gebruikt

Lilian (54): “We zijn nu een halfjaar verder en Julia is nooit meer teruggekomen op het incident. En daarom is er bij mij sindsdien wel het een en ander veranderd.

Lees hier De Dag Nadat >

Na die avond was het voor mij glashelder: kind, als je dit zonder ons wil doen, dan is er heel veel meer wat je zonder ons kunt doen. Op het moment dat dit gebeurde, zat Julia midden in een verhuizing; de zoveelste. Stond ik alle vorige keren dag en nacht stand-by om te helpen, nu doe ik dat niet meer. Je weet het toch zo goed allemaal? Zoek het dan nu ook maar zelf uit. Ik ga géén hulp aanbieden. En dat heeft Julia goed aangevoeld want, anders dan anders, deed ze dit keer nauwelijks een beroep op ons.”

Radiostilte

“Na dat ene appje dat het wel goed met haar ging, was er een radiostilte van beide kanten. Pas een kleine week later hadden we weer contact. Die avond kwam mijn schoonvader eten en ik wilde graag dat Julia daar ook bij zou zijn. Ik stuurde een berichtje: ‘Opa is hier om 6 uur, kom je op de fiets?’ ‘Ja, je ziet me zo wel verschijnen’, was het antwoord. Ook dat was ongebruikelijk want normaal vraagt Julia altijd of ik haar kom halen omdat er werkelijk altijd iets loos is met haar fiets. Ons eerste contact was hartelijk, want opa was er, en natuurlijk gingen we dit niet bespreken waar hij bij was.”

Neerdwarrelend stof

“Ik ben behoorlijk lang afstandelijk gebleven. Maar uiteindelijk dwarrelt het stof toch neer en langzaamaan ga je weer normaal tegen elkaar doen. Al is mijn teleurstelling nog niet weg. Dat je dochter voor álles bij je aanklopt, dat je haar áltijd helpt, en dat ze dan, op het moment dat je een serieuze vraag stelt of ze écht niet iets gebruikt heeft, keihard ‘nee’ zegt terwijl het ‘ja’ is. Waardoor ik uiteindelijk die ambulance heb laten komen en waardoor alles escaleerde. Terwijl dat helemaal niet nodig was. De optimist in mij hoopt dat Julia hier ooit nog op terugkomt, al begint die hoop wel een beetje te vervliegen. En dan is er nog een klein duiveltje in me dat hoopt dat ze straks, aan het eind van het jaar, zelf haar eigen risico moet ophoesten vanwege het gebruik van de ambulance. Al weet ik ook dat áls dat zo is, ze dat zeker niet aan Jochem en mij zal melden. Hopelijk heeft ze, zoals ik haar elk jaar aanraad, een spaarpotje aangelegd om die klap geld te kunnen betalen.”

Interview: Christien Jansen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden