null Beeld

De Dag Nadat Vervolg 8 – we de tennisleraar reanimeerden

Elly (65): “Al die mensen die erbij waren op de tennisbaan hebben gezien dat je door snel te handelen een leven kunt redden. De club heeft daarna ook avonden georganiseerd waarop reanimatiecursussen werden gegeven.''

''De reacties bleven binnenkomen en aan het eind van de competitie hebben Corrie, Martin en ik alle 3 een grote bos bloemen gekregen, heel leuk. Er verscheen zelfs nog een stuk in de krant. Maar het enige échte cadeau was natuurlijk hoe goed Ton hier is uitgekomen. Hij is weer helemaal de oude, echt een wonder.

Corrie, die de hartmassage deed, werkt op de hartbewaking in het ziekenhuis en voor haar was dit niets nieuws, zij doet dit iedere dag. Het was heel fijn dat zij de leiding nam en het was prettig dat wij allemaal precies wisten wat we moesten doen, zodat Corrie geen instructies hoefde te geven. Ik vond het ook bijzonder om te zien hoe zo’n AED nu eigenlijk werkt. Zodra je hem hebt aangesloten, neemt het apparaat het over. Wat de AED-reddingcijfers precies zijn, weet ik niet, maar ik weet wel dat er sinds de invoering van het apparaat veel meer mensen een hartaanval overleven dan het geval is bij alleen hartmassage en mond-op-mond beademing. Bij de bhv-cursussen leer je hoe je moet reanimeren en hoe mond-op-mond beademing werkt, maar het is volkomen anders als het om een echt mens gaat. Het is geen plastic pop en het is heel belangrijk dat je je mond echt helemaal over de mond van het slachtoffer legt. Anders dan de 2 mannen op mijn werk die een hartaanval kregen, kan Ton het verhaal wél navertellen. Voor mij blijft het een wonder. Het was net of hij uit de dood was opgestaan.”

Tekst: Christien Jansen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden