null Beeld

De dochter van Sylvia (64) gelooft in complottheorieën: “Het beheerst haar hele leven”

Sylvia’s jongste dochter is een complotdenker. Ze laat zich compleet beïnvloeden door bewegingen als QAnon en Viruswaarheid. "Ze heeft recht om te geloven wat ze wil, maar ik ben bang voor haar fanatisme."

Online redactie Libelle

Sylvia: “Corona bestaat niet echt, het is uitgevonden door Bill Gates, er is geen betere persoon op de wereld dan Donald Trump, pedofielennetwerken ontvoeren baby’s om hun DNA te gebruiken voor rijke mensen die jong willen blijven en de reguliere media zijn corrupt. In het hoofd van mijn dochter komen er steeds meer complottheorieën bij. Ik ben bezorgd over wat ze verkondigt, niet omdat ik denk dat het waar is, maar omdat ik bang ben voor haar fanatisme. Ze pluist het hele internet uit op zoek naar ‘de waarheid’. Laatst stuurde ze me zo’n twintig mails met filmpjes en interviews met wetenschappers. Volgens haar allemaal bewijzen dat de complottheorieën de waarheid zijn. En iedereen die dat niet ziet of er anders over denkt is dom.”

Demonstraties

“Soms kijk ik op die alternatieve sites waar zij haar ‘nieuws’ vandaan haalt. Ik word er beroerd van als ik lees wat daar geschreven wordt. Toch wil ik zijdelings in de gaten houden waar ze zich mee bezighoudt. Ik vind het moeilijk dat ik niet tot haar door kan dringen. Ze is zo’n mooie, intelligente vrouw, maar ontzettend beïnvloedbaar. In augustus was ze op het Malieveld bij demonstraties van de protestgroep Viruswaarheid. Daar ontmoette ze voorman Willem Engel en sindsdien heeft ze contact met hem. Zij ziet hem als een zachte, vriendelijke en slimme man en daar is ze gevoelig voor. Ze raakt niet uitgepraat over het ‘zogenaamde’ virus. Hoe het kan dat ze zo in complotten denkt weet ik niet. Ik vermoed dat het voortkomt uit een soort angst. Ik durf haar sommige dingen niet te vertellen. Dat ik de griepprik ga halen bijvoorbeeld; ik weet dat ze dan boos wordt. Als er een vaccinatie komt voor Covid19 laat zij zich zeker niet inenten en ze wil ook niet dat ik dat doe.”

Complottheorieën

“Ons contact was altijd intensief. Nu zien we elkaar minder omdat we niet meer in dezelfde plaats wonen. Natuurlijk blijft onze band sterk, maar ik zie haar veranderen. Haar complottheorieën hebben een grote invloed op onze relatie. Als we met elkaar bellen probeer ik zoveel mogelijk neutrale onderwerpen aan te kaarten, maar ze weet het altijd weer zo te draaien dat het over haar ideeën gaat. Dan vertel ik bijvoorbeeld iets over een tv-programma dat ik heb gezien en dan zegt ze: ‘ik weet niet waar je het over hebt, ik kijk geen televisie meer.’”

Wat zij zegt is de waarheid

“Het gaat gewoon heel ver. Voordat ze in deze complottheorieën geloofde had ze een nog prille, maar leuke relatie. Haar vriend heeft haar verlaten omdat hij niet met haar overtuigingen om kon gaan. Ook haar vrienden ziet en spreekt ze niet meer. Als je zo fanatiek bent en je overtuigingen steeds weer wilt ventileren, nemen mensen je niet meer serieus. Ze vraagt ook zelden meer: ‘Hey mam, hoe gaat het eigenlijk met je?’ Ik vind het verschrikkelijk; het lijkt wel alsof ik geen mening meer mag hebben. Wat zij zegt is de waarheid en als je niet voor haar bent, ben je tegen haar.”

Hoera! Libelle is genomineerd voor Website van het Jaar, help jij ons naar de overwinning? Stem hier!

Tekst: Annemieke Riesebos. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden