null Beeld

De Filipijnse Aisha heeft een hersenbeschadiging maar kan met de juiste hulp toch naar school

Elk kind heeft recht op onderwijs, want elk kind heeft recht op een toekomst. Toch gaan kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden vaak niet naar school. 

onze Commerciële Redactie

Libelle samen met het Liliane Fonds

Aisha (op de foto hierboven 7 jaar oud) is geboren met een hersenbeschadiging. In het begin merkte niemand iets bijzonders aan haar. Toen ze een jaar oud was, bracht haar moeder Grace haar naar het ziekenhuis vanwege darmklachten. Een arts daar zei botweg dat Aisha een handicap had en dat dit door haar kwam. Omdat ze kippennekken had gegeten tijdens haar zwangerschap. Grace geloofde de arts. Ze voelde zich schuldig én machteloos.

Vriendinnetjes

Tot haar vierde kon Aisha niet zelfstandig zitten, staan of praten. Nu rent en praat ze. Ze gaat ook naar school, waar ze leert lezen, schrijven en rekenen, én ze heeft veel vriendinnetjes. Niemand had ooit durven dromen dat Aisha zó vooruit zou gaan. In een paar jaar tijd heeft ze zich enorm ontwikkeld.

"9 van de 10 kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden gaan niet naar school"

null Beeld

Op de foto: Aisha 11 jaar oud

Les voor moeder én kind

Aisha gaat heel hard vooruit. Grace hoorde via een moeder van een kind met een handicap over CPReF, een partnerorganisatie van het Liliane Fonds op de Filipijnen. Aisha ontwikkelt zich door fysiotherapie en logopedie. Ook haar moeder wordt begeleid. Ze leert omgaan met de handicap van haar dochter.

Toekomstdroom

Aisha gaat van 07.00 tot 11.00 uur naar een basisschool waar kinderen met én zonder handicap samen les krijgen. Ze heeft het daar ontzettend naar haar zin. Alle kinderen hebben een toekomstdroom. Ook Aisha. Ze wil later bij de politie werken.

"Niet alleen Aisha ontwikkelt zich, ook haar moeder krijgt begeleiding"

De juiste hulp

Het Liliane Fonds zet zich in voor gelijke rechten en gelijke kansen voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Ze begeleiden de kinderen en maken ze weerbaar en zelfbewust. Daarbij wordt samengewerkt met lokale partners. Zij kennen de omstandigheden in en de mogelijkheden van het eigen land of de regio. Ze weten als geen ander hoe zij de ondersteuning van deze kinderen en hun ouders het beste kunnen organiseren en evalueren.

Coronapreventie

Medewerkers van partnerorganisaties van het Liliane Fonds zijn regelmatig in contact met de gezinnen van kinderen en jongeren met een handicap. Ze geven voorlichting over coronapreventie en delen hygiënematerialen uit.

Doneer

Wie nu doneert aan het Liliane Fonds ontvangt het Gouden Boekje "Aisha geeft nooit op!" van kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander. Ze schreef het in samenwerking met Uitgeverij Rubinstein. De oplage is beperkt, dus op = op.

null Beeld

Open de wereld voor een kind met een handicap: doneer op lilianefonds.nl.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden