De genomineerden voor de Van Dale Woord van het jaar 2022 Beeld Pexels
De genomineerden voor de Van Dale Woord van het jaar 2022Beeld Pexels

woord van het jaar 2022

De genomineerden voor de Van Dale Woord van het jaar 2022

Tien woorden zijn in de running om het Van Dale Woord van het jaar 2022 te worden. Afgelopen twee jaar hield corona de gemoederen bezig en dat zagen we terug in de taal. Toen kwamen ‘prikspijt’ (2021) en anderhalvemetersamenleving’ (2020) als winnaars uit de bus. Wat wordt het dit jaar?

Jasmijn DraaismaPexels

Het woord van het jaar wordt sinds 2007 uitgeroepen. Tussen 2010 en 2017 waren er vijf extra categorieën: politiek, economie, sport & amusement, lifestyle en jongerentaal. Dat gebeurt nu niet meer, maar het Woord van het jaar levert ieder jaar wat leuks op: ‘Facebookvoyeur’, ‘tinderellasyndroom’ en ‘cupcakemama’, bijvoorbeeld.

Van Dale Woord van het jaar 2022

Hieronder vind je de tien kanshebbers van dit jaar. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben; we hebben de definitie, zoals Van Dale die heeft gemaakt, er voor je onder gezet.

Boektokken
Op het social media platform TikTok filmpjes maken over een boek.

Bofbelasting
Extra, achteraf geheven belasting op onverwacht grote bedrijfswinst, met name als die niet het resultaat is van de gewone bedrijfsvoering, maar van geopolitieke of maatschappelijke ontwikkelingen.

Emojibaby
Een baby of jong kind waarvan het gezicht uit privacyoverwegingen met een emoji bedekt is op een via social media gedeelde foto.

Energietoerisme
Reizen (in de winter) naar een warm land om de hoge energieprijzen in het eigen land te ontvluchten.

Klimaatklever
Een activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.

Needlespiking
Stiekem en zonder toestemming een persoon met een injectienaald prikken met het doel diegene te drogeren.

Prijzenpijn
Hinder die de consument ondervindt van de gestegen prijzen, met name als gevolg van inflatie.

Spijtgezin
Een gezin dat achteraf spijt heeft (Oekraïense) vluchtelingen in huis te hebben genomen.

Stopbonus
De bonus die de eigenaar krijgt van de overheid bij het staken of opheffen van een sterk vervuilende onderneming.

Zevenvinker
Iemand die zeven vinkjes kan afkruisen op een denkbeeldige lijst (man, wit, hetero, afgerond vwo, universitaire opleiding, autochtone vader of moeder, rijke of hoogopgeleide ouders) en op grond daarvan automatisch maatschappelijk bevoorrecht is.

Stemmen kan hier. De digitale stembus sluit op maandag 19 december om 17.00 uur. Een dag later krijgen we het verlossende antwoord en weten we wat het Van Dale Woord van het jaar 2022 is.

Bron: Van Dale

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden