null Beeld

De invloed van dromen (en hoe je ze kunt sturen!)

VrouwOnline.nl

Een blije droom maakt happy, ook als je wakker bent! Dus hoe kun je dromen positief beïnvloeden?

Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat dromen je gedrag in de volgende dag behoorlijk kunnen beïnvloeden. Zo zouden mensen die jaloers gedroomd hebben in de ochtend hun partner aanzienlijk chagrijniger behandelen, gelukkig werkt het andersom ook. Een blije droom maakt happy! Dus hoe kun je dromen positief beïnvloeden?

In totaal deden 61 dromers mee aan het onderzoek en schreven ze 842 dromen in hun dagboekje. Er zaten een hoop dromen bij over jaloezie. 87 procent droomt op z'n minst één keer over zijn of haar partner zowel op een positieve als negatieve manier. Die vervelende dromen bleken hun uitwerking te hebben.

Zodra er in de droom een conflict was ontstaan met de partner (ruzie, vreemdgaan enz.) werd het gedrag in de dagen die volgden behoorlijk anders. Direct na het opstaan zou het al tot een confrontatie kunnen leiden.

Droom heeft invloed op karakter

Volgens de wetenschappers is er geen andere verklaring voor het post-droom-gedrag dan dat de droom invloed heeft op je karakter. "Na het wakker worden haal je automatisch je dromen terug en de emoties die je daarbij voelt, beïnvloeden hoe je je de rest van de dag gaat gedragen."

Dat kan trouwens ook positief uitpakken voor stelletjes. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die juist positief droomden over hun partner in de daaropvolgende dagen ineens veel closer met hem of haar waren.

De hamvraag: hoe kun je dromen positief beïnvloeden?

Een droom is een film van je eigen gedachten. De hele dag ben je druk met allerlei zaken en ’s nachts gaat dat gewoon door. We dromen vooral in de zogenoemde REM slaap (je slaapt dan niet diep). Gedachten worden door je eigen hersenen voor je ogen geprojecteerd, waardoor je beelden ziet. Heb jij wel eens gehad dat je aan het dromen was en je ook wist dat het een droom was? Dan heb je een lucide droom gehad. Je beseft je dan dat je aan het dromen bent en je kunt bepalen wat er verder in de droom gebeurt. Je kunt alles beleven wat je wilt en zelfs een oplossing voor een probleem bedenken.

Tip 1: droomdagboek

Houd een droomdagboek bij. Je schrijft hierin alles op over je dromen, meteen wanneer je wakker wordt. Wanneer je dit doet, herinner je je dromen vaker. De oefening werkt meestal pas wanneer je het een aantal dagen doet. De eerste paar keer kun je je misschien helemaal niets meer herinneren. Ga pas verder met de volgende stap als je je dromen kunt onthouden.

Tip 2: ‘droom ik?’

Om lucide te dromen, moet je scherp zijn. Ook wanneer je wakker bent, vlak voor het slapen of midden op de dag, vraag je jezelf telkens af of je droomt. Je kunt je bijvoorbeeld aanleren om telkens als je een deur doorgaat je af te vragen of je droomt. Dit wordt een gewoonte die je ook in je dromen zult overnemen.

Tip 3: droomplan

Maak een droomplan. Voordat je gaat slapen en eventueel in een lucide droom terecht komt, moet je al een plan hebben. Wat wil je doen in je droom? Een simpel plan is bijvoorbeeld vliegen.

Als het eenmaal gelukt is om een lucide droom te hebben, is de kans groot dat je zo’n droom vaker zult beleven.

Bron onderzoek: BuzzO

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden