Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en SportBeeld ANP

De Jonge: “Ook coronapas tonen als je bij een restaurant naar het toilet gaat”

Vanaf komend weekend kunnen we de anderhalve meterregel eindelijk loslaten. Daar staat tegenover dat we vaker de QR-code in de CoronaCheck-app moeten laten zien. Op verzoek van de Tweede Kamer worden terrassen uitgezonderd van de QR-plicht, maar demissionair minister Hugo de Jonge waarschuwt: “Wie voor toilet naar binnen gaat, moet ook QR-code tonen.”

Ga je vanaf zaterdag 25 september naar het theater, de bioscoop, een evenement of een restaurant? Hou dan je smartphone bij de hand, want je moet bijna overal een QR-code laten zien. De CoronaCheck-app kleurt alleen groen na volledige vaccinatie, een negatieve test of genezing. Hoe dit precies werkt, lees je hier.

Over de drempel

De Tweede Kamer is het grotendeels eens met deze nieuwe regeling, maar vroeg wel om een uitzondering voor de terrassen. Maar, benadrukte De Jonge maandagmiddag na een corona-overleg op het Binnenhof, iedereen die een voet over de drempel naar binnen zet moet gewoon een coronabewijs kunnen tonen. Dat geldt dus ook voor een kort toiletbezoek.

Een kleine moeite

“Wie bij horeca naar binnen gaat moet de QR-code tonen”, legt De Jonge uit. “Ik hoor daar heel veel grote woorden over, maar ik denk dat de meerderheid van de Nederlanders in alle nuchterheid denkt: dit is een kleine moeite. In andere landen wordt er al mee gewerkt, in voetbalstadions in Nederland ook al een tijdje. Dat gaat echt prima.” De Jonge draagt wel nog wel een oplossing aan voor alle horecaondernemers: “Je kan een dixi naast de terrastafels neerzetten.”

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: AD, NOS.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden