De ‘Keuringsdienst van waarde’ slaat weer toe + de 7 beste onthullingen
In een nieuwe aflevering van het KRO-programma 'Keuringsdienst van waarde' wordt een nieuwe vleesfraude aan het licht gebracht. Bij enkele slagers in Den Haag werd kalkoenvlees als lamsvlees verkocht. Het is niet de eerste opvallende ontdekking van het programma.
Gesjoemel met vlees, dat gebeurt ook niet voor het eerst. Het paardenvleesschandaal ligt nog vers in ons geheugen. Vleesverwerker Willy Selten verkocht paardenvlees als rundvlees, met als gevolg dat dit vlees ook in supermarkten lag. Hij werd recentelijk tot 2,5 jaar cel veroordeeld.
Waarheid
De Keuringsdienst van waarde zoekt al sinds 2003 de waarheid achter de vele producten die we kopen en eten. We zetten de opvallendste ontdekkingen op een rijtje. Let op, dit lijstje kan voor een verminderde eetlust zorgen.
1. Spelt
Tarwe kan niet meer, spelt is hip. Het zou goed zijn voor je darmen. In ons brood, koekjes, crackers, ontbijtgranen en ook salades zien we het terug. Vooral speltbrood is heel populair, maar ook veel duurder dan 'normaal' brood. En dus zocht de Keuringsdienst uit wat er waar is van alle beweringen over dit graan. Dat het gezonder is, wordt al snel onderuitgehaald. Zo bestaat er geen brood met 100% spelt erin en is volkoren spelt net zo gezond als volkoren tarwe. Bekijk de hele uitzending hier terug:
2. Nepkaas
Meerdere afleveringen bij de Keuringsdienst gingen over kaas. Deze keer gaat het over de kaas die we op onze pizza's geserveerd krijgen. Sommige pizzeria's bleken na onderzoek 100% nepkaas te gebruiken, anderen mengen dit goedje met kaasafval. Deze uitzending staat niet in z'n geheel online, vandaar hier een fragment:
3. Filet american
In de aflevering over filet american kwam misschien wel een van de meest schokkende feiten boven tafel. Er zaten niet alleen veel bacteriën in 1 op de 3 geteste bakjes, in 1 op de 5 bakjes was rauw varkensvlees verwerkt. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Wat er verder ook allemaal in de filet zit? De hele aflevering is hier terug te kijken.
4. Leverworst
Hoe kan leverworst zo goedkoop zijn? Voor 62 cent heb je 500 gram leverworst uit de supermarkt, maar voor die prijs kan er geen vlees in zitten, zegt één van de bronnen. Op bezoek bij een echte slager legt hij uit wat er in zijn leverworst gaat: varkenskopvlees, kinnebakspek, lever, kruiden, zwoerd. Kosten: € 10,- per kilo. Dus wat zit er dan wel in de leverworst van de supermarkt? Bekijk de aflevering hier:
5. Thee
Ook de thee die we dagelijks drinken, blijkt niet vrij van ingrediënten die je er misschien niet in verwacht had. Zo bleek er in de groene thee van Lipton suikerachtige stukjes te zitten met een kauwgomsmaak. En er bleek wel meer niet pluis in sommige theezakjes. Bekijk de hele aflevering:
6. Zalmforelfilet
"Is een zalmforelfilet nu een zalm of een forel?" Met die vraag startte de aflevering over een vis die helemaal niet blijkt te bestaan. De zalmforel is roze als een zalm, maar ziet eruit als een forel. De visboer legt het uit. "Het is een forel, maar het smaakt als een zalm." Snap jij het nog? De uiteindelijke waarheid: het is een geverfde forel. Bekijk de hele aflevering hier:
7. Brood
We zijn dol op ons brood. Volkoren of wit, tarwe of zuurdesem. In deze aflevering zoeken ze een gek bericht uit: er zit dieren- en mensenhaar in brood. Er zit een stofje (l-cysteïne) in brood dat het brood verbetert – het heet dan ook broodverbetermiddel. Maar dit stofje wordt uit haren verkregen. De Chinezen blijken een grote producent van dit stofje. Een van de producenten van l-cysteïne bevestigt dat er inderdaad mensenhaar in zit. Kijken:
Er zijn meer uitzendingen gemaakt over brood. Zo blijkt zuurdesembrood vaak alleen een zuurdesemsmaak te hebben, maar geen echte zuurdesem. Maar het is hip, duurder en gezond, zegt men. Kijk hier die uitzending terug. Ook blijken de donkere broden in bijvoorbeeld de supermarkt gewoon van dezelfde ingrediënten gemaakt als wit brood, maar is er door middel van verbrand mout een donkere kleur aan gegeven. Die uitzending staat helaas niet meer online.
De uitzending van de Keuringsdienst van waarde over lamsvlees is vanavond te zien op NPO3 om 20.30 uur.
Bron: Keuringsdienst van waarde. Beeld: KRO