De lekkerste bloemkoolpizza’s: 10x verantwoorde toppings
Pizza's eten terwijl je aan de lijn bent? Geen probleem. Een bloemkoolpizza is de perfecte vervanger voor de welbekende deegbodem. Echt lekker en bijna niet van het 'echt' te onderscheiden. Hierbij 10 variaties op de gezonde pizza om je vingers bij af te likken.
Wil je minder gluten of koolhydraten eten? Of wil je simpelweg eens wat 'anders'? Dan is een bloemkoolpizza het ideale gerecht om 's avonds op tafel te zetten. Het is bovendien ook nog eens makkelijk om te maken. Koop een kant-en-klare bodem in de supermarkt (of gebruik het recept hieronder), maak het af met heerlijke toppings en schuif 'm voor ongeveer een kwartier de oven in.
Bodem voor bloemkoolpizza maken
Voor 2 personen
- 1 bloemkool, in roosjes
- 1 ei
- 1 bol mozzarella, grof geraspt
- 1 takje rozemarijn, fijngehakt
- snufje zout en zwarte peper uit de molen
Maal de bloemkool in een keukenmachine tot fijn kruim. Spreid het bloemkoolkruim uit op de bakplaat. Bak het 30 minuten en schep het zeker 2 keer tussendoor om met een vork. Laat op het aanrecht een half uur uitdampen. Schep het dan in een schone theedoek. Wring het zo stevig mogelijk uit. Gebruik plastic handschoenen als het nog te heet is.
Meng in een kom met het ei, de mozzarella, rozemarijn, zout en peper. Schep het mengsel op dezelfde bakplaat en spreid het met een spatel gelijkmatig uit tot een dunne pizzakorst. Bak 20 minuten. Maak intussen de rest en lees verder voor de heerlijkste toppings.
1. Tomaat, spinazie en mozzarella
Bestrijk de pizzabodem met een tomaat-basilicum saus en beleg het vervolgens met tomaten, spinazie (tip: even aanbakken met knoflook) en mozzarella.
2. BBQ chicken
Geef jouw bloemkoolpizza een Amerikaanse bite door 'm te beleggen met stukjes kip en barbecuesaus. Extra lekker met een bosuitje, rode ui en mozzarella.
3. Ultraslanke Italiaanse pizza
Lekker en lijnen gaan hand-in-hand. Bestrijk de bodem met passata, verdeel er smaakvolle cherrytomaten over en maak af met cottage cheese. Nog wat verse basilicum voor de smaak, et voilà.
4. Tomaat, rauwe ham en pompoenpitjes
Bestrijk je bloemkoolbodem met tomatensaus, beleg de pizza vervolgens met rauwe ham, mozzarella en pompoenpitjes. Hm, een heerlijke combinatie voor vleeseters.
5. Kip, courgette en paprika
Deze combinatie is perfect als je nog wat restjes groenten wil opmaken. Bestrijk de bodem met tomatensaus en beleg de pizza vervolgens met kip, paprika, courgette en tomaat. Maak 'm af met kaas (geraspt of mozzarella) en klaar is je creatie.
6. Avocado, champignon en courgette
Ga je liever voor een lauwwarme pizza? Bak dan eerst wat champignons, ui en courgette in de pan en beleg de pizza verder met avocado, cherrytomaten en wat rucola om het af te maken.
7. Geitenkaas, courgette en paprika
Wie het liefst geitenkaas op haar pizza eet, maakt 'm verder compleet met tomaten, paprika, courgette, basilicum en een plukje rucola voor de smaak.
8. Carpaccio
Krijg je geen genoeg van carpaccio? Eet het dan eens op je bloemkoolpizza. Extra lekker in combinatie met zongedroogde tomaat, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, rucola en truffelmayonaise.
9. Pizza bianca met kip, kastanjechampignons en ei
Wissel de tomatensaus eens om voor een pizza bianca. Deze variant smaakt extra goed door de combinatie van kip, kastanjechampignons, pesto en ei. Voeg ook een beetje mozzarella en Pecorino toe als je dol bent op kaas.
10. Courgette, pesto en gekarameliseerde ui
Je kunt deze ook vegan maken? Karameliseer de ui en beleg de pizza verder met courgette, pesto (wel even de kaas eruit laten) en pijnboompitten. Liever de vegetarische optie? Voeg dan wél Parmezaanse kaas toe aan de pesto en als finishing touch op de pizza zelf.
Let op: dat je de bol mozzarella die je voor de bodem nodig hebt, vervangt voor een plantaardig exemplaar.
Wist je dat je een wrap ook prima kunt gebruiken als pizzabodem? Libelle's Chanan deelt haar recept.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Beeld: iStock