null Beeld

De mens is monogaam uit angst voor geslachtsziekten

Minder dan 3 procent van alle diersoorten is monogaam, dus hoe kan het dat de meeste mensen er maar één partner tegelijk op nahouden? Twee wetenschappers denken dat het antwoord ligt bij geslachtsziekten.

Anni Karvonen

Die drijven mensen ertoe monogaam te zijn.

Van nature polygaam

De meeste diersoorten zijn polygaam. En dat is volgens veel wetenschappers logisch, want het is immers gunstig voor een diersoort als een paar alfamannetjes zich bij meerdere vrouwen kunnen voortplanten. Dan worden meer kinderen geboren. Ook al is de mens 'van nature' polygaam, in de meeste culturen wordt monogamie gepredikt. Daar zijn allerlei theorieën over. Van het beter opvoeden en beschermen van kinderen tot het gevolg van de rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Een Duitse bioloog en een Canadese wiskundige komen met een nieuwe verklaring.

LEES OOK: HANDIG OF NIET? DOOR JE TAMPON ONTDEKKEN OF JE EEN SOA HEBT

Zelfbescherming

Hun theorie is dat soa's zich makkelijker verspreiden in polygame groepen. Via een model waarmee de wetenschappers samenlevingen kunnen nabootsen, kwamen ze erachter dat soa's maar kort overleven in een kleine samenleving. Zodra een samenleving door polygamie groter wordt, blijven de geslachtsziekten voorkomen en wordt dit dus nadelig voor de groep. In een groep waar veel soa's rondgaan, sterven mensen eerder en worden ze sneller onvruchtbaar. Om te overleven, concluderen de wetenschappers, transformeert op den duur 60 procent van alle samenlevingen naar een monogame samenleving.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden