null Beeld

De mooiste brief: ‘Ik heb spijt van hoe ik Duitse oorlogsslachtoffers behandelde in het ziekenhuis’

Thea werkte in een ziekenhuis in Hamburg, waar ze Duitse oorlogsslachtoffers moest verzorgen. Ze heeft nog spijt van hoe ze hen behandelde. 

Online redactie Libelle

Thea: "Het was 1971, 26 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ik woonde en werkte in de havenstad Hamburg. Duidelijk waren de restanten van de bombardementen op Hamburg nog te zien in Sankt Pauli en in andere delen van de stad, waaronder de ruïne van de Sankt Nikolai Kirche. Dat gebeurde tijdens Operation Gomorra, van 24 juli tot 3 augustus 1943, uitgevoerd door de Britten. Meer dan 42.000 doden."

Confrontatie

"Ik werkte in het ziekenhuis als radiologisch laborante. Op de verschillende röntgenafdelingen werd ik regelmatig geconfronteerd met Duitse oorlogsslachtoffers. Mannen met geamputeerde benen en armen, granaatscherven, diepe littekens, die zich overal hadden genesteld. Dat was ik niet gewend vanuit mijn werk in Nederland."

Wraak

"Ik nam milde wraak voor de tulpenbollensoep, het hongeroedeem, de verduisteringen, de kou en de evacuatie van mijn familie in de hongerwinter van 1944. Als een Duits oorlogsslachtoffer zich meldde voor controle van een oorlogsletsel, liet ik hem net iets langer op de röntgentafel liggen dan nodig was, zonder deken."

Spijt

"Nu anno 2019, 47 jaar na mijn werkzaamheden in het Sankt Georg Krankenhaus in Hamburg, zou ik zoiets nooit meer doen. Maar ik was jong, 23 jaar, boos en geïndoctrineerd door het oorlogstrauma van mijn ouders. Hun woede zat diep. 'Stuur ze de verkeerde kant op als ze de weg vragen', zeiden ze altijd. Ik heb spijt van mijn gedrag. In gedachten leg ik alsnog een warme wollen deken over de Duitse oorlogsveteranen. De wraakgevoelens zijn opgelost."

Thea Tesselaar

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden