null Beeld

De mooiste brief: “Kijk daar heb je Zwarte Piet, riep iemand gekscherend”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. Deze week een brief over het bespreekbaar maken van racisme.

Online redactie Libelle

Maak het bespreekbaar

Het schemert en ik zit bij het raam. Mijn gedachten dwalen af naar die gure dag, twintig jaar geleden, toen ik jou ophaalde van Schiphol. Ik weet nog hoe we elkaar vasthielden op het vliegveld, racisme stond toen ver van mij af. Maar daarna volgde een aantal pijnlijke voorvallen. Zo had een vriend van mij ons uitgenodigd op zijn feestje om kennis te maken. Toen jij binnenkwam, riep iemand gekscherend: “Kijk, daar heb je Zwarte Piet!” Jij redde de situatie en zei dat je je niet hoefde te schminken, dat scheelde weer. Ook op je werk kwam je in aanraking met racisme: een klant was het niet eens met de regels en was onbeschoft tegen de medewerkers achter de balie. Rustig sprak jij hem aan, waarop hij begon te schelden: zwarte, vieze roetmop! Racisme komt vaak voort uit stereotypen, mensen zijn zich er meestal niet eens van bewust. Daarom is het bespreekbaar maken zo belangrijk. Als mensen het gesprek aangaan over racisme en zich bewust worden van hun vooroordelen, denk ik dat er een warmere, tolerantere samenleving ontstaat.

I. Hendriks

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in Libelle. Ook een brief inzenden en kans maken op een vergulde gouden ketting en een hanger? Mail naar netwerk@libelle.nl.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden