null Beeld

De mooiste brief: “Niet zo vanzelfsprekend is het, als zwanger worden niet blijkt te lukken”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts. Lees hier het verhaal van Stéphanie, die een grote kinderwens heeft.

Loslaten lukt niet

‘Je moet er niet zo veel mee bezig zijn.’ Dat is het meest gegeven advies dat ik de afgelopen jaren kreeg. Want ja, kinderen krijgen is in deze maatschappij een vanzelfsprekendheid. Niet zo vanzelfsprekend is het, als zwanger worden niet blijkt te lukken. Dan moet je van alles aanhoren: van grapjes dat ze wel even komen voordoen hoe het moet tot het advies dat je het moet loslaten. Maar hoe doe je dat, loslaten? Als je in het medische traject zit om zwanger te worden, loop je elke week het ziekenhuis in en uit. Zodra je wakker wordt, is je temperatuur meten het eerste wat je doet. Je volgt braaf alle adviezen op die je krijgt. Granaatappelsap drinken, zorgen voor warme voeten en je afbeulen in de sportschool om wat kilo’s kwijt te raken. Bij het nichtje van de vrouw van de buurman zijn oom is het volgens je omgeving ook gelukt toen zij ‘het losliet’. Wat mensen vaak niet beseffen, is dat door alles wat erbij komt kijken het bijna onmogelijk is om iets los te laten. Wij beseffen dat er niks is wat anderen kunnen doen aan onze situatie en snappen dat ze zich misschien machteloos voelen. Het enige waarmee ze ons echt kunnen helpen is door af en toe eens te vragen hoe het gaat, erkennen dat het niet niks is en een luisterend oor te bieden. Na alle ongevraagde ontvangen adviezen is dat een advies dat ik graag eens ongevraagd wil teruggeven.

Stéphanie

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in elke Libelle.

Wilt u ook uw verhaal delen met Libelle? Mail of schrijf naar brieven@libelle.nl of Postbus 1742, 2130 JC Hoofddorp. We zijn heel blij met uw brieven en reacties! Nog wel even dit: uw brief mag niet eerder in druk zijn verschenen. Soms worden brieven ingekort of bewerkt. We laten het u weten als uw brief wordt geplaatst.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden