De mooiste brief Beeld Getty Images
De mooiste briefBeeld Getty Images

De mooiste brief

De mooiste brief: “Was het maar mogelijk om het denken even uit te schakelen”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. Deze week schrijft Marten een brief aan zijn vrouw.

RedactieGetty Images

Zolang we getrouwd zijn, inmiddels 62 jaar, is mijn vrouw geabonneerd op Libelle. Ongeveer twee jaar geleden is beginnende dementie bij haar geconstateerd. Libelle bladert ze nu alleen nog door en ze bekijkt de plaatjes. Zelf las ik het blad nooit, maar nu lees ik mijn vrouw de columns en wetenswaardigheden voor.

Beginnen en ophouden

In Libelle 7 las ik een paar regels van Toon Tellegen: ‘Je kunt met alles beginnen en ophouden: eten, slapen, lezen, vechten, verliefd zijn… Maar niet met denken.’ Denken, daar ben ik inderdaad de hele dag mee bezig. Mijn vrouw en ik wonen inmiddels in een zorgappartement waar zij met liefde wordt verzorgd en ik als mantelzorger beschikbaar ben. Ik zie hoe haar ziekte zich ontwikkelt.

Denken

Gelukkig komt er tweemaal per week iemand een paar uur om mijn vrouw bezig te houden, met haar te wandelen, voor te lezen of haar nagels te lakken. Ik kan dan even bijtanken. Ook de kinderen zijn een grote steun, maar gedachten aan de toekomst houden mij de hele dag bezig. De vooruitzichten zijn niet goed. Met alles kun je beginnen en ophouden, zegt Toon Tellegen, maar niet met denken. Was het maar mogelijk om het denken even uit te schakelen.
Marten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden