null Beeld

De mooiste brief: “Ze kon het leven niet meer aan en koos voor zichzelf”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. In deze brief vertelt een lezeres over haar kleindochter die uit het leven stapte. 

Online redactie Libelle

"Kleindochter verloren door zelfmoord", leest de arts voor uit mijn dossier. Bam. Dat komt keihard binnen. Ik heb het altijd een naar woord gevonden, maar sinds het overlijden van onze kleindochter háát ik het. Moord is een misdaad, maar iemand die besluit uit het leven te stappen, pleegt geen misdaad. Onze kleindochter heeft jarenlang gestreden, gevochten en geworsteld om aan het plaatje van onze maatschappij te voldoen, een maatschappij waarin zij zich niet thuis voelde. Ze heeft zó haar best gedaan, wilde er zo graag bij horen, maar uiteindelijk heeft ze moeten opgeven. Ze was op, moe, klaar met strijden, ze kon niet meer. Nu heeft ze rust. Dat kan en mag je geen misdaad noemen, dus geen zelfmoord.

Als mij wordt gevraagd wat er met haar is gebeurd, zeg ik dat ze uit het leven is gestapt, dat ze het leven niet meer aankon. Ik heb ondanks het grote gemis en intense verdriet diep, diep respect voor haar. Onze kleindochter was een slimme meid, geliefd bij familie, haar vrienden en klasgenoten. Maar ze kon het leven niet meer aan en koos voor zichzelf."

Een intens verdrietige, maar trotse oma van vier prachtige kleinkinderen.

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in Libelle. Ook een brief inzenden en kans maken op een vergulde gouden ketting en een hanger? Mail naar netwerk@libelle.nl.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden