null Beeld

De mooiste herinneringen aan de bevrijding: “Opeens konden we alles zomaar meenemen”

De komende periode delen we de mooiste brieven, verhalen en mails van Libelle-lezeressen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Deze keer het verhaal van Aly.

Online redactie Libelle

Dáárom was het feest!

“Het is feest”, zei mijn moeder op een morgen. “Je mag je mooiste jurkje aan.” Ik was drie jaar en vanaf onze boerderij in het dorpje Slagharen hobbelde ik met mijn moeder achter op de fiets twintig kilometer verderop naar Hoogeveen. We belandden in een drukke winkelstraat met juichende mensen met vlaggen in hun handen. Ik had geen idee waarom al die feestelijkheden er waren, ik vroeg me dat ook niet af, totdat we in een propvolle winkel belandden. Mijn moeder pakte allerlei lekkers en stapelde het in de mand aan haar arm. Dat had ik nog nooit eerder gezien: als we iets in onze buurtwinkel kochten, kwam dat vanachter de toonbank en nu konden we alles zo maar meenemen. Dáárom was het natuurlijk feest!

Blij huppelend pakte ik ook wat ik pakken kon, alleen legde mijn moeder dat allemaal weer terug. Maar het mooie, het spannende van deze handeling, dat steeds opnieuw iets mogen pakken, was zó nieuw voor me, dat ik me dat tot op de dag van vandaag nog kan herinneren. Pas in de derde klas van de lagere school, toen de juf het verhaal van de bevrijding vertelde, meende ik iets te herinneren, maar ook weer niet. Die middag vroeg ik thuis: “Waarom hebben wij geen bevrijdingsfeest gevierd?” Mijn moeder zei: “Ben ik daarvoor met jou op de fiets naar Hoogeveen gefietst, heb ik daarom een vlaggetje voor je gekocht en weet je dat nu al niet meer?” Mijn vader schaterde: “Ik had het je nog zó gezegd, ze is nog te jong!” Ik vroeg aarzelend: “Was dat toen in een winkel?” Mijn moeder keek me aan en zei: “Ja, nu je het zegt, dat is waar ook, de eerste supermarkt werd er geopend. Dat je dát nou nog wel weet!”

Aly Hilberts-Stolte

Nog meer verhalen lezen? Haal dan nu onze bevrijdingsspecial in huis: 75 jaar vrijheid:

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden