null Beeld ©ANP/Kippa/Marcel Hemelrijk
Beeld ©ANP/Kippa/Marcel Hemelrijk

De mooiste zin uit een Nederlands lied is…

De Nederlandse taal kan soms prachtige zinnen tevoorschijn toveren. Daarom vroeg de redactie van de VARAgids een groep kenners van het Nederlandstalige lied hun favoriete tekstregel in te zenden.

Meike Bergwerff©ANP/Kippa/Marcel Hemelrijk

Alle inzendingen werden vervolgens beoordeeld door diezelfde groep kenners. De mooiste regel uit een Nederlands lied komt uit Laat me van Ramses Shaffy.

Ramses

Het gaat om de regel: ‘Ik ken de kroegen, kathedralen, van Amsterdam tot aan Maastricht / Toch zal ik elke dag verdwalen, dat houdt de zaak in evenwicht’, uit het nummer Laat me. De tekst is in 1978 voor Ramses Shaffy geschreven door Herman Pieter de Boer.

Podiumplaats

Op de tweede plek eindigde ‘Dood ben ik pas als jij me bent vergeten’ uit Testament van Bram Vermeulen en de laatste podiumplaats is voor ‘Mens durf te leven’, een tekst van Dirk Witte, ook vertolkt door Shaffy.

De rest van de top 10 is als volgt:

4. 'En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom / Dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom', uit Heen en weer van Drs. P.

5. ‘Daar neemt een jongen op een bakfiets oude wasmachines mee', uit Alsof er niets is gebeurd van Maarten van Roozendaal.

6. ‘Ik zou je het liefst in een doosje willen doen, en dan bewaren, heel goed bewaren', uit Ik zou je het liefste in een doosje willen doen van Annie M.G. Schmidt.

7. 'Soms was de nacht zo wonderschoon / Dat hij de ochtend kon verdragen / Bij meisjes uit vervlogen dagen / Die wij niet meer weten te wonen', uit Meisjes uit vervlogen dagen, tekst van Willem Wilmink en gezongen door onder anderen Joost Prinsen.

8. ‘Nu wil je ook nog uit elkaar, ach lieve schat, je zegt het maar / ik ben zo moe, pak jij even mijn biezen', uit De liefde van The Shooting Party, tekst van Theo Nijland.

9. ‘De dag brengt ouderdom, de nacht brengt vreemde uren', uit Twee meisjes van Raymond van het Groenewoud.

10. 'Onderweg spuwden stuurlui aan wal hun gal, ze hebben nooit iets bereikt, ik bleef eigenwijs', uit De verzoening van Frank Boeijen.

De dertig mooiste tekstregels uit Nederlandstalige liedjes staan in de VARAgids van deze week.

Bron: VARAgids Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden