null Beeld

De oranje overall, Dave Roelvink en alles wat je moet weten over ‘The passion’

Op Witte Donderdag werd Enschede overspoeld door het circus dat 'The passion' heet. Maar liefst 3,5 miljoen mensen zagen het spektakel op tv en ongeveer 20.000 man trotseerden weer en wind om het evenement van dichtbij te zien. 

Susan Dalstra

De rol van Jezus werd vertolkt door Jim de Groot. Shirma Rouse speelde Maria, Jeroen van Koningsbrugge was Judas en Jon van Eerd was Pontius Pilatus. De avond werd aan elkaar gepraat door Robert ten Brink en Bridget Maasland mengde zich tussen de Twentenaren om op straat verslag te doen.

Was je niet een die van die 3,5 miljoen kijkers gisteravond? Geeft niet, we praten je bij met 5 dingen die je echt moet weten over The passion.

  • De uitzending trok de meeste kijkers ooitThe passion is een regelrechte kijkcijferhit. Toen het vijf jaar geleden begon in Gouda keken er ongeveer een miljoen mensen. Dat aantal is tot nu toe ieder jaar gegroeid. Naar het evenement in Groningen keken 3,2 miljoen mensen en gisteravond vestigde de EO een nieuw record met bijna 3,6 miljoen kijkers. Uiteraard is EO-directeur Arjan Lock heel erg blij met die cijfers. “Jezus' lijden, sterven en opstanding was dramatisch en kostbaar. Een verhaal dat nooit is uitverteld. Daarom begonnen we vijf jaar geleden in Gouda met The passion.”
  • Dave Roelvink deed ook meeTot grote hilariteit kwam opeens Dave Roelvink ten tonele. Hij speelde de rol van Barabas. Vader Dries was natuurlijk apetrots. “Dit is de goede rol voor hem, hij hoeft tenminste niet te zingen.”Barabas is de ‘bad guy’ die werd vrijgelaten in plaats van Jezus. Grappig detail is dat die rol in The passion ieder jaar vertolkt wordt door mannen die ook in het echte leven een beetje boefjes zijn. In voorgaande edities speelden Dennis van der Geest, John de Wolf en Glenn Helder de rol.
  • ‘Jezus IS overall’Jezus onderging zijn berechting in een oranje overall. Dat schoot een hoop mensen in het verkeerde keelgat omdat het pak nogal doet denken aan de onthoofdingen door terreurorganisatie IS. Twitter werd overspoeld met verontwaardigde tweets en het feit dat Jezus vorig jaar ook al in het oranje voor het strafbankje stond, deed daar niets aan af.
  • Critici vinden dat het niks met religie te maken heeftDe EO is ontzettend tevreden met alle aandacht voor het paasverhaal, maar volgens critici heeft het spektakel niks te maken met religie. Dat Jezus-speler Jim de Groot vervolgens openlijk verkondigde niet te geloven, hielp daar niet bepaald aan mee. Priester Antoine Bodar heeft er in ieder geval geen goed woord voor over. “Ik begrijp niet waarom zo iemand deze rol aanneemt. Ik weet niet of de EO hiermee op de goede weg is.” De priester heeft sowieso maar weinig met het evenement. “Ik vind The passion een vulgarisering van het lijden van Christus waarin men amper aan de opstanding en de verrijzenis van Jezus toekomt.”
  • Utrecht wil volgend jaar The passion ontvangenSteden kunnen zich bijna geen betere marketing wensen dan wanneer het circus van The passion neerstrijkt. Het trekt duizenden bezoekers en de stad wordt op z’n mooist in beeld gebracht voor miljoenen kijkers. De ChristenUnie van Utrecht staat daarom te trappelen om de Domstad volgend jaar gastheer te laten zijn. De partij heeft een voorstel ingediend bij het college van burgemeesters en wethouders. Of het feest doorgaat is nog de vraag, want steden moeten diep in de buidel tasten om The passion binnen te halen. “Maar we willen er best naar vragen”, zegt wethouder Jeroen Kreijkamp van D66.

Bekijk hier het slot van The passion 2015:

Voor het feest losbarstte kwam Lucky TV al met een geheel eigen versie van het paasverhaal:

Voor twitteraars is het schouwspel een onuitputtelijke inspiratiebron voor snedige tweets. De uitzending was dan ook in mum van tijd trending topic. Een paar van de leukste tweets:

Bron: Volkskrant, AD, Twitter. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden