null Beeld

De partner van Judith (37) kreeg tijdens de lockdown een burn-out: “Hij lag de hele dag in bed”

Midden in de lockdown kreeg de partner van Judith een zware burn-out. Ineens stond ze er met een fulltimebaan en twee jonge kinderen alleen voor. ‘Het was heftig om de boel draaiende te houden.’

Burn-out

Judith (37): “De burn-out sluimerde al maanden, maar tijdens de lockdown knakte er iets en kon en deed hij helemaal niets meer. Hij zat de hele dag op de bank of lag in bed. Ik moest hem aansporen om te eten, te drinken en zijn medicijnen te nemen. Er samen over praten ging heel moeizaam. Hij kreeg hulp van een psychotherapeut, maar door de lockdown kon hij daar niet meer naartoe. Dat was niet bevorderlijk voor de situatie. Eigenlijk viel alles waar hij nog een beetje positieve energie uithaalde weg. Van een fulltime werkende, actieve man veranderde hij in iemand die niets meer wilde. En dat tijdens een periode waarin we allemaal thuis moesten blijven.”

Geen hulp

“De kinderen, Olivia (6) en Liam (1,5), konden niet meer naar school of naar de opvang. Olivia gaf ik thuisonderwijs en ondertussen deed Liam wat kinderen van 1,5 jaar doen; op het aanrecht klimmen en uit suikerpotten eten. Tijd voor mijn eigen werk had ik bijna niet meer. Normaal gesproken passen mijn ouders op, maar mijn moeder is ernstig ziek dus al mijn hulptroepen vielen weg. Wekenlang stond ik om half vier ’s nachts op om te werken. Dan was het huis nog rustig en probeerde ik me te focussen. Maar van half vier tot elf uur ’s avonds ‘aan staan’ hou je niet vol. Ik weet nog dat ik in de supermarkt liep en me afvroeg: ‘wat doe ik hier eigenlijk?’ Het lukte nauwelijks om de boel draaiende te houden en op slechte momenten kon ik alleen nog maar huilen.”

Op elkaars lip

“Na een paar weken werd wel duidelijk dat er iets moest veranderen; dit was niet te doen in mijn eentje. Het koste te veel energie om alle ballen hoog te houden. Ook mijn relatie kwam in zwaar weer. Door de ziekte van mijn partner en de lockdown zaten we continu op elkaars lip en dat is funest voor je relatie. Alles gebeurde binnenshuis. Sociaal contact was er ook weinig. Iedereen zat in zijn eigen bubbel met eigen zorgen en problemen.”

Geen inkomsten

“Ik leerde loslaten en alleen de hoogstnodige prioriteiten op te pakken. Dan was het maar een bende in huis en dan liet ik mijn werk maar voor wat het was. Iets wat ik moeilijk vond hoor, ik ben eigenaar van een kindermodeblog en aan een eigen website moet je continue hard werken, anders tuimelen de bezoekersaantallen drastisch naar beneden. Het betekende dat ik bijna geen inkomsten meer had. Daarnaast is de zichtbaarheid van mijn blog naar een dieptepunt gedaald. Het zal nog maanden duren voordat dit hersteld is.”

Het hoeft niet perfect

“Door deze periode werd ik behoorlijk met mezelf geconfronteerd, maar uiteindelijk heeft het me ook dingen gebracht. Werk, het huishouden, thuisonderwijs; het hoeft niet altijd perfect te zijn. Elke dag ga ik op zoek naar een quote die me positieve energie geeft en daar probeer ik me aan vast te houden. Ik kan wel blijven vechten tegen de bierkaai, maar ik heb twee kinderen waar ik verantwoordelijk voor ben en zij staan altijd op nummer 1. Mijn dochtertje kwam gisteren thuis met een zelf geplukt bosje bloemen en de boodschap: ‘ik vind je lief mama’. Dat soort momenten zijn goud.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Annemieke Riesebos. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden