null Beeld

“De pil verpest je sexleven”

De pil is slecht voor je sexleven. Dat beweert de 27-jarige schrijfster Bregje Hofstede, die na zeven jaar slikken stopte met de pil: "Het verschil toen ik stopte was extreem. Het aantal orgasmes dat ik beleefde ging van één keer in de twee maanden naar tien keer per week." Moeten we massaal de pil de deur uit doen?

Gisteravond was Bregje te gast bij RTL Late night, waar ze openhartig vertelde over het effect van de pil op haar sexleven. Toen ze aan de pil was, had ze veel minder zin in sex en meer moeite om een orgasme te bereiken, zei ze. Toen ze eenmaal stopte, was het effect groot: ze had niet alleen meer zin in sex, maar ook had ze meer energie en waren haar 'emoties en fantasieën veel heviger'.

Bekijk het fragment van Bregje in RTL Late night:

Testosteron

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie in Nederland. Maar liefst een derde van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar slikt de pil. Het anticonceptiemiddel legt de productie van drie hormonen in de eierstokken stil: oestrogenen, progestagenen en androgenen (testosteron). Dit laatste hormoon zorgt voor het libido ofwel lustgevoelens. Hoe minder testosteron, hoe minder zin in sex dus: althans, bij sommige vrouwen. Zo'n 10 tot 15% van de vrouwen zou minder libido hebben door de pil. Volgens Bregje is dit effect van de pil maar bij heel weinig vrouwen bekend.

Lees ook: Een pil tegen de puberteit

Schuldgevoelens

Bregje wilde weten waarom zij en veel andere vrouwen die zij in haar omgeving ernaar vroeg, nooit waren geïnformeerd over deze mogelijke bijwerking van de pil, en ging op onderzoek uit. Ze ontdekte dat zowel de bijwerkingen als de scepsis daarover al sinds de jaren zestig bekend zijn in de medische wereld, zo schrijft ze in De Correspondent. Maar de klachten van vrouwen werden door artsen vaak weggewuifd als 'ingebeeld': "Wie last had van neerslachtigheid of een lager libido, werd eigenlijk geplaagd door zonde- of schuldgevoelens of had een onderdrukte kinderwens." "Medici waren erg geneigd om bij vrouwen zaken als seksueel verlangen minder belangrijk te vinden. Het is immers geen voorwaarde voor penetratie", zegt seksuoloog Rik van Lunsen van het AMC-ziekenhuis in De Correspondent.

Klachtenvrij

Moeten we nu massaal de pilstrip de deur uitgooien? Niet zo snel, vindt psycholoog-seksuoloog Els Elaut van het Centrum voor Seksuologie en Gender (Universitair Ziekenhuis Gent). "De gevoeligheid van vrouwen voor testosteron verschilt onderling best sterk", schrijft zij in De Morgen. "Bovendien ondervindt een groot deel van de pilgebruiksters - ondanks een enorme daling in vrij testosteron - géén seksuele nevenwerkingen. Het is mogelijk dat een bepaalde groep vrouwen, die wat gevoeliger is voor deze pilgerelateerde daling in testosteron, dergelijke klachten van verminderd verlangen rapporteren, terwijl andere vrouwen klachtenvrij kunnen blijven. De boodschap 'Red je sexleven, stop met de pil' is dan ook net iets te kort door de bocht. Het lijkt me niet de bedoeling dat we massaal vrouwen het advies moeten geven zomaar hun pilgebruik te stoppen."

Lees ook: Verplichte anticonceptie voor ‘falende’ ouders

'Eindelijk'

De meningen over het effect van de pil op het sexleven van vrouwen zijn verdeeld, blijkt uit de reacties op Twitter. Zo is Ilse Smit blij dat het 'eindelijk is opgeschreven', maar ergert Eline Van Hooydonck zich aan alle ophef over de pil. Een greep uit de reacties op Twitter:

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden