De Slimste Mens Beeld Stijn Ghijsen
De Slimste MensBeeld Stijn Ghijsen

‘De slimste mens’: dít waren de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen seizoenen

Nu deze week weer een nieuw seizoen van De slimste mens van start gaat, blikken we graag even terug op een paar opvallende momenten uit de lange historie van het populaire tv-programma. We nemen de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen seizoenen met je door.

Demi SchoenmakersStijn Ghijsen

Ja hoor, maandagavond zijn Philip Freriks en Maarten van Rossem weer klaar voor een nieuwe reeks van De slimste mens. In de eerste aflevering van de wintereditie nemen acteur Jacob Derwig, politiek verslaggever Marieke Smits en columnist Yesim Candan het tegen elkaar op. Dít zijn de andere BN’ers die dit seizoen de strijd met elkaar aangaan om de felbegeerde titel van de slimste mens.

Om even goed in de stemming te komen, bekijken we een paar hoogte- en dieptepunten uit de afgelopen seizoenen.

Het Belgisch Intermezzo

De Nederlandse variant van De slimste mens is een stuk anders dan de Vlaamse. Onze zuiderburen, met Philippe Geubels, Herman Brusselmans en Jeroom, zijn meer van de harde en absurde grappen. De keurige Philip en de chagrijnige Maarten geven de Nederlandse versie een geheel eigen dynamiek.

Dat wil niet zeggen dat het nóóit melig wordt in De slimste mens. Zo kwamen de presentatoren én de kandidaten een keer in een collectieve lachstuip te liggen. De dubbelzinnige vragen die er op volgen, maken de situatie alleen maar erger.

Als zelfs Maarten van Rossem lacht, dan weet je dat je een bijzonder moment te pakken hebt. Hij noemt het zelfs ‘het Belgisch intermezzo’.

Stefano Keizers

Cabaretier Stefano Keizers was dé kandidaat die De slimste mens nodig had. Hij verscheen vreemd uitgedost en beantwoordde persoonlijke vragen op hilarische wijze. Hoewel zijn optreden nogal grotesk was, schopte hij het wél tot de finale.

Uiteindelijk moest hij in deze reeks zijn meerdere erkennen in culinair journalist Hiske Versprille, en de uiteindelijke winnaar: politicus Klaas Dijkhoff.

Voor zijn bizarre fratsen had Stefano wél een prima podium gevonden, ondanks het verlies.

Tim den Besten

Documentairemaker (Super stream me), schrijver en Ranking the stars-panellid Tim den Besten beleefde afgelopen seizoen een halve zenuwinzinking tijdens De slimste mens.

Het begon nog goed, toen Tim zijn zelfbedachte woord ‘quinoakut’ mocht toelichten, maar al snel ging het helemaal verkeerd. Een flauwe vraag, of een van de deelnemers weleens naakt had geposeerd, viel helemaal verkeerd. Tim had dit inderdaad gedaan, maar had hier helemaal geen leuke herinneringen aan.

Tim verloor de avond zo al in de eerste minuten; de artiest was de rest van de avond in paniek, en gilde bijna alleen nog maar ‘pas!’. De makers hádden het kunnen zien aankomen. In Pauw reageerde Tim nogal hysterisch op het weerzien met zijn oude schooljuf.

Pete Philly

Rapper Pete Philly kende veel succes met zijn ‘partner in crime’ Perquisite, totdat hij bijna zeven jaar (!) stopte met muziek maken, door de ziekte van Lyme.

In 2018 werkte hij aan zijn comeback, en in de zomer deed hij mee aan De slimste mens. Zijn optreden was zó onsuccesvol, dat het op een gegeven moment niet eens meer grappig was. Pete verspeelde zijn allerlaatste seconden al vóór de finaleronde; een absoluut unicum!

Philip moest héél diep in de regels duiken om de arme Pete Philly (en het programma) te redden: alle kandidaten kregen ‘gratis’ 30 seconden, zodat de rapper mee kon blijven spelen... Misschien had Pete Philly gewoon een slechte dag, maar op social media werd er bijzonder gemeen gedaan over de muzikant.

Dat gezegd hebbende, scoorde Pete Philly deze punten... per ongeluk.

Wat er ook gebeurt vanavond, het kan bijna niet anders of we zien Philip en Maarten komende wintereditie wel een paar keer zien lachen. Wat hebben we er weer zin in!

Bron: Superguide

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden