Stamppot Beeld Getty Images
StamppotBeeld Getty Images

Dé tip om je stamppot nog smeuïger te maken

Nu het buiten koud en guur is, hebben we natuurlijk zin in stamppot. Maar wat is het geheim voor de ultiem lekkere stamppot? En hoe zorg je ervoor dat de puree lekker smeuïg is?

Demi SchoenmakersGetty Images

Stamppot is een typisch Hollands gerecht. Je hebt er niet veel voor nodig: alleen aardappelen en groenten. Hierdoor kun je er alle kanten mee op. Met dít simpele trucje maak je de stamppot extra lekker en smeuïg.

De juiste aardappelen

Ten eerste is het belangrijk om de juiste aardappelen te kiezen. Kruimige of zelfs extra kruimige aardappelen zijn het meest geschikt voor een stamppot. Deze vallen na het koken al bijna uit elkaar. Daarnaast is het belangrijk om de aardappelen in koud water te leggen en ze dan pas aan de kook te brengen. Als het water al kookt, bestaat er een kans dat de aardappelen niet gelijkmatig koken. Voor wat extra smaak kun je nog wat zout toevoegen.

Kookvocht

Bij het afgieten moet je even opletten. Net als dat je pasta lekkerder maakt met een scheutje kookvocht, geldt dat ook voor de stamppot. Bij een Italiaanse pasta gebruik je het pastawater, maar bij de Hollandse stamppot gebruik je natuurlijk het water van de aardappelen. Gooi het kookvocht dus niet meteen in de gootsteen.

Extra smaak

Het kookvocht van de aardappelen is hét ingrediënt dat jouw stamppot smeuïg maakt, zonder dat het direct een ongezonde maaltijd wordt. Het kookvocht maakt de puree lekker zacht en zorgt voor wat extra smaak. Hierdoor heb je geen klontje boter of melk meer nodig, wat weer wat calorieën scheelt.

Stamppot zoete aardappel met gemarineerde kip

Heb jij nu ook zo’n zin gekregen in stamppot? Dit keer hebben we een gezonde variant uitgezocht. De stamppot zoete aardappel met paksoi en gemarineerde kip. Zo ben je goed bezig én staat er een heerlijk gerecht op tafel. Zo maak je ’m. Niet zo’n fan van zoete aardappel, probeer dan eens een van deze drie verrassende stamppotten.

Sanne Vogel laat zien hoe je een heerlijke veganistisch stamppot maakt:

Bron: 24Kitchen

De tip om je stamppot nog smeuïger te maken Beeld Getty Images
De tip om je stamppot nog smeuïger te makenBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden