Vaccin Beeld Libelle
VaccinBeeld Libelle

‘De vaccins van Pfizer en Moderna geven mogelijk jaren bescherming’

Uit onderzoek gebleken

Twee Moderna- of Pfizer-prikken kunnen mogelijk veel langer bescherming bieden dan tot voor kort werd gedacht, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Boostervaccins zouden daarmee niet nodig zijn.

In een studie naar de werking van Pfizer en Moderna stuitten onderzoekers van de Washington University op een veelbelovende conclusie. Vier maanden na de inenting met deze vaccins zouden de immuuncellen nog altijd hard aan het werk zijn om het coronavirus buiten de deur te houden. Met andere woorden: de vaccins tegen het coronavirus lijken erg lang van werking te zijn.

Geheugencellen

Kortom komt het er op neer dat het vaccin ervoor zorgt dat er geheugencellen aan worden gemaakt in het lichaam. Deze geheugencellen herkennen het coronavirus wanneer het het lichaam binnenkomt en kunnen daardoor snel een waarschuwsignaal afgeven. Het lichaam kan dan meteen beginnen met het opruimen van het virus. Het aantal nieuwe geheugencellen neemt één à twee weken na de inenting vaak al behoorlijk af. In het onderzoek naar de Pfizer- en Moderna-vaccins bleek dat zelfs na vier maanden echter niet het geval. Volgens onderzoekers is dit een ‘zeer, zeer goed teken’.

Boostervaccin

Dit zou mogelijk betekenen dat een boostervaccin jarenlang niet nodig is bij de meeste gezonde volwassenen. Dat geldt echter alleen als het virus niet hevig muteert.

Voor mensen die corona én twee inentingen hebben gehad, zou een boostervaccin ook niet nodig zijn bij nieuwe varianten. Voor kwetsbare mensen kan een boostervaccin wel nog altijd baat hebben.

Heb je nog vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger beantwoordt ze voor je.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Washington University.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden