null Beeld

PREMIUM

De verkiezingen komen eraan! Deze 4 vrouwen hebben hun keuze nog niet gemaakt

Half maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Thessa, Marije, Renee en Stella zijn er nog niet uit welk vakje zij aankruisen in het stemhokje. “De ondernemer in mij neigt naar rechts, mijn zorghart is linkser.”

De verkiezingen komen eraan en hoewel er tig kieswijzers zijn, is het maken van een keuze soms lastig. Thessa, Marije, Renee en Stella vertellen waarom zij twijfelen en wat zij belangrijk vinden in de politiek.

Stella: "Ik hoop vooral dat het menselijke terugkomt in de politiek"

null Beeld

Stella (55) is alleenstaande moeder van twee pubers, zit in de bijstand en volgt een traject om daaruit te komen.

De vorige keer stemde ze: 50PLUS. Nu twijfelt ze tussen: VVD en D66.

“Ik heb dertig jaar in de modebranche gewerkt als accountmanager, maar door een aantal tegenslagen zit ik nu in de bijstand. Eerst ging het bedrijf waarvoor ik werkte failliet. In de daaropvolgende jaren gingen de vader van mijn kinderen en ik uit elkaar, werd er baarmoederhalskanker ontdekt en brak ik mijn enkel. Ik kon niets meer. Via de ziektewet belandde ik in de bijstand en stond ik bij de Voedselbank in de rij. Ik ben blij dat het bestaat, maar ik schaamde mij enorm. Je voelt je zo nederig als je daar met een tas in de rij staat met allemaal mensen die elkaar niet durven aan te kijken. Door de armoedeval werd mijn wereld heel klein en voelde ik mij erg eenzaam.

Alles wat ik heb meegemaakt heb ik gebundeld in een boek: Armoede krijg je gratis. Het is bedoeld voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten, maar vooral om de politiek wakker te schudden en te inspireren. Mensen in de bijstand worden snel weggezet alsof ze niet willen werken, terwijl er zo veel mensen zijn, zoals ik, die dat wél willen. Focus op deze mensen en help ze! Mijn stem gaat absoluut naar een partij die ernaar streeft armoede en schuldenproblematiek op te lossen. Ik vind het ook belangrijk dat de belangen van kinderen worden behartigd. In Nederland leeft één op de vijf kinderen in armoede, maar daar hoor je politici nauwelijks over."

Enerzijds neig ik naar VVD, omdat ze opkomen voor de middenklasse, anderzijds voel ik veel meer voor D66, omdat ze geloven in gelijke kansen, rechtvaardigheid en hulp voor de – financieel – kwetsbaren. Ik hoop vooral dat het menselijke terugkomt in de politiek. Dat er niet meteen wordt onderzocht of je aan het frauderen bent als je niet werkt, maar dat er naar de mens achter het nummertje gekeken wordt.”

Wat vindt Stella?

Eerste vrouwelijke premier?Sigrid Kaag. Ze luistert, oordeelt niet en staat voor gelijkwaardigheid en goed leiderschap.”

Pensioenleeftijd omhoog? “Nee, want niet elk beroep staat dat lichamelijk toe. Wel moeten mensen de mogelijkheid krijgen langer door te werken als ze dat willen.”

Basissalaris? “Ja, ik denk dat een basissalaris je meer eigenwaarde geeft dan een bijstandsuitkering.”

Basisbeurs voor studenten? “Absoluut. Ook kinderen van minder bedeelde ouders moeten de studie kunnen doen die ze willen.”

Gratis kinderopvang? “Alles wat gratis is, heeft geen waarde. Het lijkt me beter om te kijken naar het inkomen in verhouding tot de kosten voor de opvang.”

Vrouwenquotum? “Natuurlijk! Er moeten meer vrouwen aan de top, mits ze de juiste papieren hebben.”

Meer groene energie? “Heel belangrijk, anders maken we met z’n allen de aarde kapot.”

Verlaging van de zorgpremie? “Dat weet ik niet. Ik heb maar een klein budget, maar ik beknibbel niet op mijn zorgverzekering, omdat ik die heel belangrijk vind. Het is maar net waarvoor je kiest.”

Marije: "We zijn toe aan een leider die precies weet wat we nodig hebben"

null Beeld

Marije (32) is getrouwd en moeder van een zoon. Ze werkt al 12 jaar in het onderwijs en staat nu voor groep 5/6 op een montessorischool.

Vorige keer stemde ze: ChristenUnie. Nu twijfelt ze tussen: CDA en ChristenUnie.

“Op mijn vierde riep ik al dat ik juf wilde worden. Kinderen zien groeien en bloeien, liefde geven en ontvangen: voor mij is dit het mooiste vak dat er is. Als lerares vind ik het belangrijk dat kinderen worden gezien en zichzelf kunnen zijn. Dat is best moeilijk sinds

het kabinet heeft besloten alle kinderen, rugzakje of niet, in één klas te plaatsen. Soms heb ik een klas met meer dan dertig kinderen. Daardoor heb ik geen tijd om ze allemaal te geven wat ze nodig hebben. Vooral kinderen die goed kunnen leren, worden op die

manier niet uitgedaagd en gemotiveerd. Dat vind ik schrijnend.

Het lesgeven op afstand was hard werken. Gelukkig wisten we achterstanden te voorkomen, maar het was pittig constant online te zijn. Om aandacht te vragen voor de problemen in het onderwijs, hebben we de afgelopen jaren flink gedemonstreerd, want er moet echt meer worden geïnvesteerd. Mijn stem gaat dan ook zeker naar een partij die zich hiervoor hardmaakt. De ChristenUnie spreekt me daarom erg aan. Ook voel ik veel voor de slogan van het CDA: ‘Zorg voor elkaar’.

Ondanks de heftige tijd waarin we leven, heb ik nog wel vertrouwen in de politiek. Premier Rutte heeft het de afgelopen vier jaar prima gedaan, al mis ik bij hem een visie voor de toekomst van ons land. We zijn toe aan een leider die precies weet wat we nodig hebben én hoe we daar komen. Wie dat moet zijn? Daar ga ik nog even hard over nadenken…”

Wat vindt Marije?

Eerste vrouwelijke premier? “Lilianne Ploumen vind ik daadkrachtig: ze weet waarvoor ze staat. Carola Schouten is heel puur: ze doet wat ze zegt en heeft een heldere visie.”

Pensioenleeftijd omhoog? “Het is prima zoals het nu is.”

Basissalaris? “Eens! Rijken worden steeds rijker en armen steeds armer. Daar erger ik me enorm aan.”

Basisbeurs voor studenten? “Absoluut. Iedereen moet zijn droom kunnen najagen, ongeacht je financiële situatie.”

Gratis kinderopvang? “Ik twijfel. Het is mooi als dit voor iedereen beschikbaar is, maar ik denk ook dat sommige ouders er misbruik van zullen maken en hun kind vaker naar de crèche brengen dan nodig.”

Vrouwenquotum? “Het is goed dat vrouwen kunnen laten zien welke kwaliteiten ze in huis hebben, hier ben ik zeker voor.”

Meer groene energie? “We staan te weinig stil bij de gevolgen van ons handelen, dus er moet meer aandacht komen voor verduurzaming.”

Verlaging zorgpremie? “Eens, die premie wordt hoger en hoger. Maar ik geloof ook dat goede zorg bij jezelf begint. Daar moet ook meer aandacht voor komen.”

Renee: "Voor de jeugd hoop ik op een beter en mooier Nederland"

null Beeld

Renee (75) is single, moeder en oma. Ze is al tien jaar gepensioneerd, maar werkt nog één dag in de week als receptioniste.

De vorige keer stemde ze: FvD. Nu twijfelt ze tussen: SP en Code Oranje.

“Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin in de jaren vijftig waarin altijd VVD werd gestemd. Deze partij heeft mij de afgelopen vier jaar erg teleurgesteld. Vroeger maakten ze zich hard voor ondernemers en de gewone Nederlandse burger, maar door de toeslagenaffaire voel ik mij niet meer thuis bij deze partij. Naar wie mijn stem wél gaat, weet ik nog niet. Ik neigde weer naar FvD, maar na alle onrust in de partij niet meer. En Fleur Agema vind ik een ijzersterke politica, maar met de anti-islam-standpunten van de PVV heb ik dan weer niets. Er is ook een nieuwe partij, Code Oranje. Die vind ik met name interessant vanwege Tanya Hoogwerf. Zij doet in de gemeenteraad veel voor Rotterdam. Ook overweeg ik een stem op de SP, omdat zij zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving. Dat vind ik heel belangrijk, net als investeren in ouderenzorg. Ik woon gelukkig nog zelfstandig, maar mocht het ooit nodig zijn, hoop ik toch wel op goede zorg.

Een goede AOW weegt ook mee in mijn beslissing. Zelf word ik gekort, omdat ik in het buitenland heb gewoond en nog een dag in de week werk, wat ik puur doe omdat ik het leuk vind om bezig te zijn. Ik red het financieel prima, maar ik ken ook genoeg mensen van mijn leeftijd die amper kunnen rondkomen. Ook heel belangrijk: de plannen voor de jeugd. Ik heb twee kleinkinderen en hoop dat ze kunnen studeren, een fantastische baan vinden én een huis kunnen krijgen zonder tien jaar op een wachtlijst te staan. Voor mijzelf maakt het niet meer zo veel uit, maar voor hen hoop ik op een beter en mooier Nederland.

Vroeger had je ministers die ergens voor stonden en tegen wie wij als burgers opkeken. Tegenwoordig wordt er alleen maar met modder gegooid naar elkaar. Ik hoop dat ze allemaal wat meer met elkaar samenwerken. Daar wordt Nederland veel mooier van.”

Wat vindt Renee?

Eerste vrouwelijke premier? “Fleur Agema. Zij komt op voor de zwakkeren in onze samenleving.”

Pensioenleeftijd omhoog? “Nee. Ik werk zelf nog een dag in de week, maar er zijn ook veel zware beroepen waarbij langer doorwerken echt niet haalbaar is.”

Basissalaris? “Zeker niet. Het kan niet zo zijn dat de een hard werkt en de ander in de kroeg zit.”

Basisbeurs voor studenten? “Zeker. Te veel jongeren moeten nu een lening afsluiten en beginnen hun werkende leven met een flinke schuld.”

Gratis kinderopvang? “Waarom niet? Ik denk dat meer vrouwen gaan werken als de opvang gratis is.”

Vrouwenquotum? “Het gaat erom wat je kunt, niet welk geslacht je hebt.”

Meer groene energie? “Onzin. Laat de grote landen en bedrijven eerst maar eens beginnen voor we hier als klein land mee aan de slag gaan.”

Lagere zorgpremie? “In mijn tijd had je het Ziekenfonds en was de zorg gratis. Dat mag van mij terugkomen. Zorgpremies zijn

tegenwoordig zo hoog dat sommigen de tandarts of dokter mijden.”

Thessa: "Eén ding weet ik zeker: mijn stem gaat naar een vrouw"

null Beeld

Thessa (44) is getrouwd en moeder van een dochter (14) en een zoon (10). Ze werkt in de zorg en heeft een evenementenbureau.

Vorige keer stemde ze: VVD. Nu twijfelt ze tussen: VVD, CDA en D66.

“Drie jaar geleden maakte ik de switch van office manager naar een baan in de zorg. Onze samenleving vergrijst, ouderen zijn tegenwoordig gezonder en vitaler en hebben heel andere wensen en behoeften dan vroeger. Als regisseur welzijn zorg ik dat ouderen in deze levensfase gelukkig zijn, plezier maken én de beste zorg krijgen. In het verzorgingshuis organiseer ik themadiners, concerten en sportieve activiteiten. Dat vergt veel creativiteit in coronatijd.

Ik vind het pijnlijk dat er de afgelopen jaren flink is bezuinigd in de zorg. We zijn daardoor veel mensen kwijtgeraakt, terwijl we die juist in tijden van vergrijzing zo hard nodig hebben. Het werk in de zorg wordt écht onderschat. Het is mooi dat we door de coronacrisis eindelijk worden gezien en een zorgbonus hebben gekregen, maar blijvend respect zou nog mooier zijn. Dit is een belangrijk thema in mijn stemkeuze, net als onderwijs en veiligheid. Ook duurzaamheid is iets waar ik als moeder van twee kinderen op ga letten. We moeten er samen voor zorgen dat we de wereld goed achterlaten voor de generaties na ons.

De komende tijd ga ik debatten volgen en een kieswijzer invullen, want ik ben er echt nog niet uit op welke partij ik ga stemmen. Als ondernemer, wat ik twee dagen in de week naast mijn werk in de zorg ben, neig ik meer naar rechts. Mijn zorghart is linkser. Eén ding weet ik zeker: mijn stem gaat naar een vrouw. Dat doe ik al sinds mijn achttiende, omdat ik vind dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten. Als ik een vrouw een podium kan geven met mijn keuze, dan doe ik dat absoluut.”

Wat vindt Thessa?

Eerste vrouwelijke premier? “Als het maar iemand is die de politiek een stukje menselijker maakt.”

Pensioenleeftijd omhoog? “Ouderen zijn langer gezond en vitaal, dus waarom niet?”

Basissalaris? “Absoluut! Iedereen moet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Wat je er dan verder van maakt, is aan jezelf.”

Basisbeurs voor studenten? “Nee, ik zou samen een goed, realistisch studieplan maken met mijn kind. Daar leren ze meer van.”

Gratis kinderopvang? “Er zijn nog te veel ambitieuze vrouwen die thuisblijven en hun kwaliteiten niet benutten. Voor deze groep is dat een uitkomst.”

Vrouwenquotum? “Ja! Er moet een betere balans komen tussen mannen en vrouwen. In de politiek, maar ook zeker in het bedrijfsleven.”

Verlaging zorgpremie? “Absoluut. De premie is voor mij als modale Nederlander al pittig, laat staan als je het niet zo breed hebt.”

Libelle Kieswijzer

Voor wie net als Thessa, Marije, Renee en Stella ook nog een zwevende kiezer is, is er de Libelle Kieswijzer! Daarin zijn dertig actuele politieke stellingen voorgelegd aan achttien lijsttrekkers. Geef ook antwoord op deze stellingen en ontdek zo met welke lijsttrekkers jij de meeste antwoorden gemeen hebt.

Interviews: Eline Doldersum. Fotografie: Jeanette Huisman, Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden