null Beeld

De verkiezingsuitslag: wat zeggen de kranten?

De verkiezingsuitslag is bekend: VVD is nog net de grootste, PvdA de grote verliezer. We hebben met z'n allen 'versnipperd' gestemd, volgens de exitpolls. Wat zeggen de kranten? Een overzicht.

A.V.

VVD blijft na gisteren de grootste partij van het land, maar Mark Rutte gaat het wel moeilijk krijgen. Dat idee krijg je tenminste, als je de ochtendkranten naast elkaar legt.

Wat koppen de kranten?

Het kabinet heeft het maar net overleefd. Voor de oppositiepartijen D66 en SP is het feest: ze kregen er de meeste zetels bij. Maar omdat de grotere partijen zo veel zetels zijn kwijtgeraakt, moet het kabinet nu op zoek naar steun van andere partijen. Hoe dat allemaal zit, lees je bijvoorbeeld op de site van de NOS, zij zetten de belangrijkste feiten over de uitslag op een rij.

null Beeld

de Volkskrant

"Rutte moet extra partners vinden", kopt de Volkskrant op de voorpagina. Veel kiezers hebben geen vertrouwen meer in de grootste partijen – VVD en PvdA verloren samen tien zetels. De gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP werden wel gewaardeerd: ze kregen er van de kiezer juist zeven zetels bij. Toch is dat niet genoeg. Er moet een zesde partij bij. CDA ligt voor de hand, nu ze evenveel zetels in de Provinciale Staten hebben als de VVD, maar leider Sybrand Buma ziet de gedoogrol niet zitten, zegt hij. GroenLinks houdt alle opties nog open.

null Beeld

nrc.next

Kwartetten in de politiek? nrc.next denkt dat het niet anders kan, nu er geen grote, duidelijke partijen zijn. Ze zeggen hetzelfde als de Volkskrant: regeringspartijen VVD en PvdA moeten bij andere partijen steun zoeken. Anders is er geen meerderheid in de Eerste Kamer. "Wie de komende jaren ook de Tweede Kamerverkiezingen wint, tot 2020 zijn er in de Eerste Kamer minimaal vier partijen nodig om een meerderheid te vormen." Een ding is dus zeker: alles wordt lastiger in Den Haag.

null Beeld

De Telegraaf

De Telegraaf richtte zich op de grote verliezer, de PvdA: "Samsom krijgt rode kaart". Het is ook nogal wat voor de coalitiepartij, om van veertien naar acht zetels te zakken – bijna de helft minder. Het grootste dagblad van Nederland vraagt zich daarom ook af of Samsom eigenlijk wel fractievoorzitter kan blijven. Samsom zelf is eigenlijk niet van plan op te stappen. Woensdagavond zei hij namelijk al tegen zijn achterban: "We hebben verloren maar zijn niet verslagen”. Minister Dijsselbloem, zijn partijgenoot, verdedigde hem: "De kritiek gaat over het beleid en is niet te wijten aan een persoon.” De Telegraaf heeft er een stuk minder vertrouwen in en vraagt zich af of er niet gewoon nieuwe algemene verkiezingen moeten komen.

null Beeld

Algemeen Dagblad

Grote hervormingen kan Rutte vergeten, schrijft het AD. Rutte II krijgt het moeilijk! Het kabinet wilde eigenlijk een nieuw belastingstelsel invoeren, maar dat zal nog even moeten wachten. "De politiek is totaal versnipperd", zegt het AD. Rutte staat volgens de krant bekend als een 'puzzelaar', maar deze puzzel is wel erg lastig. Eigenlijk is het nu gewoon een kwestie van doorworstelen voor het kabinet. Rutte mag volgens het AD blij zijn als hij deze zomer genoeg steun krijgt om zijn begrotingen door te voeren.

null Beeld

Trouw

Volgens Trouw straffen we het kabinet af, en belonen we de gedogers. Het regeren is ingewikkelder geworden, schrijft de krant. Dat past wel weer in de trend van de afgelopen jaren: de politiek is versplinterd, we stemmen alle kanten op. De oplossing? Meer steun zoeken van andere partijen en die ook krijgen. Gaat dat lukken, voor Rutte II denk je? Praat mee op het forum!

Bron: Blendle, NOS, De Telegraaf, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, nrc.next, Trouw. Beeld: Blendle

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden