null Beeld

De verkrachter van Wies kwam vervroegd vrij en vermoordde zijn volgende slachtoffer

Een verkrachting tekent je voor het leven. Maar wat als de dader na een ontsnapping vervroegd vrijkomt en vervolgens nog verwoestender te werk gaat? De nachtmerrie van Wies werd werkelijkheid.

Online redactie Libelle

In een openhartig interview met Anna Sonnemans van RTL Nieuws doet Wies (65) haar verhaal. Zij werd verkracht door Peter H., die bij haar in de buurt woonde en al eerder bij haar had ingebroken. Tegen oud-misdaadjournalist Fleur Besters vertelde Peter H. dat hij de drang kreeg vrouwen te verkrachten op het moment dat hij ze had zien slapen.

Wies dacht nog dat ze sigarettenlucht rook, vlak voor ze in slaap viel. Ze had gelijk. Peter H. zat al beneden in haar woonkamer rokend te wachten tot hij toe kon slaan.

Verkracht in eigen huis

Toen Wies was weggedommeld werd ze uit het niets besprongen. Peter H. trok een kussensloop over haar hoofd en scheurde met een mes haar kleding open. Wies had toen nog geen idee wie haar belager was. "Ik hoopte dat hij in één keer raak zou steken. In mijn hart. Dat hij niet zou gaan prikken."

Maar steken deed hij niet. Wel werd Wies 6 uur lang verkracht in haar eigen bed. Soms was het stil, maar op het moment dat Wies dan dacht dat het voorbij was, sloeg Peter H. weer toe. Pas tegen zessen in de ochtend hield het geweld op.

Sporen weggewerkt

Omdat Peter H. al eerder bij Wies had ingebroken en volgens zijn strafblad de vreselijke gewoonte had terug te keren naar zijn slachtoffers, was hij voor de politie gelijk hoofdgedachte. Het duurde echter 2 weken voordat Peter H. daadwerkelijk werd gearresteerd. Hij had de sporen van zijn verkrachting goed weggewerkt. Peuken waren door de wc gespoeld en vingerafdrukken poetste hij weg met repen stof van Wies' dekbed.

Vrijgelaten

Peter H. kreeg uiteindelijk tbs met dwangverpleging, maar wist verschillende keren te ontsnappen. Voor deskundigen van de kliniek waar Peter H. eerder verbleef, was het duidelijk dat H. nooit meer vrij zou komen. De medewerkers van de kliniek waar hij naar werd overgeplaatst dachten daar anders over en lieten H. in 2003 vrij. Ze omschreven hem als "humoristisch en authentiek".

Wies kwam haar belager zonder waarschuwing opeens op een dag tegen. Hij fietste doodleuk voorbij. Wies moest het vreselijke nieuws van de vrijlating van de plaatselijke bakker horen: door de recherche werd ze niet op de hoogte gebracht.

Het volgende slachtoffer

Op 7 september 2006 raakte de 15-jarige Melanie Sijbers vermist. Ze was, zo bleek, de hartsvriendin van H.'s stiefdochter. Bijna 2 weken was ze vermist voordat haar lichaam teruggevonden werd in het bos. Daarop werd Peter H. opnieuw gearresteerd.

Wies besefte toen dat het kussensloop over haar hoofd haar leven had gered. Melanie wist wie haar belager was, waarop Peter H. haar na de verkrachting verstikte. "Toen ik hoorde dat hij dat meisje had vermoord, heb ik een week lang gehuild," vertelt Wies.

Anne Faber

Ieder verhaal over verkrachting, vermissing en geweld tegen vrouwen grijpt Wies ontzettend aan. Zo ook het verhaal van Anne Faber, die na een periode van vermissing afgelopen oktober vermoord werd teruggevonden.

"We zijn bijna dertig jaar verder en er is niks veranderd," zegt Wies. "Je hoort mij echt niet zeggen dat alle tbs’ers zo zijn, maar mensen zoals Peter en Michael P. zijn nooit meer te genezen. Ze moeten ook tegen zichzelf worden beschermd. Toch krijgen ze kansen. Een vrouw meer of minder in Nederland maakt kennelijk niet uit."

Hoe gaat het met Wies?

Wies was 36 toen ze werd verkracht. Bijna 30 jaar later heeft ze de draad weer opgepakt, maar ze is getekend voor het leven. Als haar vriend niet thuis is, slaapt Wies met de deur op slot. "Ik wil leven. Ik kan weer genieten, van alles. Soms ben ik intens verdrietig, maar ook dat is goed."

Wies is vooral teleurgesteld in de reacties van mensen om haar heen, die haar niet serieus namen of anderzijds pijn deden met hun opmerkingen. Zelfs haar psychiater vertelde haar: "Verkracht? Mooi he, heb je de rest van je leven een excuus om te klagen." Onbegrijpelijk, vinden ook wij. Het hele interview met Wies is te lezen op RTL Nieuws.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je dan aan voor de Libelle-nieuwsbrief.

Bekijk ook: woede en verontwaardiging om de dood van Anne Faber

Bron en beeld: RTL Nieuws 1 en 2.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden