null Beeld

De wetenschap spreekt: waarom sommige mensen geen spruiten lusten

Je houdt ervan of juist helemaal niet: spruiten. Geen fan? Daar is dus een wetenschappelijke reden voor.

En die reden komt van Dr. Adam Cunliffe, voedingswetenschapper en docent aan de Londen South Bank University.

Negatieve connotatie

Cunliffe legt uit dat aan eten dat we niet lekker vinden, bijna altijd een negatieve connotatie hangt. Denk aan: zompige, doorgekookte spruitjes die je altijd bij je oma moest eten of je ouders die boos werden als je je spruitjes liet liggen. Als volwassene koppel je 'spruitjes' vervolgens aan 'negatief'.

Bitter = opletten

Nog een reden waarom je mogelijk niet van spruitjes houdt: bitter eten is over het algemeen vaker giftig. Ons lichaam associeert de bittere smaak al gauw met 'gevaar, ver van wegblijven!'. Daarom vinden we de smaak van spruitjes soms niet lekker.


En dan die geur...

Die penetrante geur! Wist je dat de geur van je eten heel veel invloed heeft op je smaak? Je neus is een heel complex orgaan: het kan meer dan 100.000 verschillende geurtonen onderscheiden. Niet zo gek dat die spruiten niet je voorkeur hebben, aangezien ze niet de lekkerste geur hebben. Je tong daarentegen, kan maar vijf verschillende smaken onderscheiden (zoet, zout, zuur, bitter, umami*). Ah, dat verklaart een hoop.

Toch valt er nog een hoop te winnen in spruitjesland. Want ook als je nog geen fan bent, kun je dit wel wórden. Lees gauw onze tips die ervoor zorgen dat iedereen spruitjes lekker vindt en duik meteen de keuken in.

* umami = een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is een van de vijf basissmaken.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

In ons Libelle Lijnt Lekker pop-uprestaurant worden sowieso geen spruiten geserveerd.

Bron: Cosmopolitan.com. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden