Ripe fruits and berries and assorted of homemade jam on rustic wooden table. Peach, apple, rasberry, blueberry and blackberry confiture in glass jars Beeld Getty Images
Ripe fruits and berries and assorted of homemade jam on rustic wooden table. Peach, apple, rasberry, blueberry and blackberry confiture in glass jarsBeeld Getty Images

Top tip

De zomer bewaren in een potje: dít is hoe je dat doet

Het is inmiddels al weer half september en terwijl we de laatste zonnestralen nog meepikken, staat de herfst toch echt voor de deur. Wij vonden een tip om de zomer nog íets langer te laten duren: het inmaken van je vers geplukte zomerfruit! Dit is hoe je het doet.

Mirna WiggersGetty Images

Het is goed om te weten dat van onderstaande methode je fruit wel iets anders gaan smaken, maar dat mag de pret niet drukken. Om de zomerse gewassen zo lang mogelijk mee te laten gaan, is inmaken de beste optie. Voor veel soorten fruit is de volgende manier het handigst:

 1. Eerst wordt op het fornuis een brouwsel gemaakt van een deel azijn, twee delen water, zout, kruiden en wat suiker - zout en suiker zorgen voor de houdbaarheid van het voedsel.
 2. Vul een aantal luchtdichte potten met de vruchten die je wil bewaren.
 3. Giet het brouwsel, dat als het goed is zo dun is als bouillon, over de vruchten en sluit de pot.
 4. Bewaar de potten op een droge, donkere plek.
 5. Geniet binnen 4 tot maximaal 8 weken van je bewaarde potje zomer!

Inkoken

Wil je liever de zoete smaak van het fruit behouden? Je kan het mengsel ook iets aanpassen en de potten nog even koken.

 1. Breng water met suiker aan de kook in een verhouding van 1 deel suiker op 5 delen water.
 2. Vul een aantal luchtdichte potten met de vruchten die je wil bewaren.
 3. Giet het suikerwater in de met fruit gevulde potten.
 4. Plaats nu de gesloten potten in een ovenschaal van ongeveer 2 tot 3 centimeter diep en vul de schaal met water, zo'n 2 centimeter hoog.
 5. Zet de schaal met de potten voorzichtig in de oven op 175 graden. Als het water in de schaal kookt zet je de oven weer uit en laat je de potten nog een half uur staan.
 6. Als de potten afgekoeld zijn kun je ze, net als bij de eerste methode, nog 4 tot maximaal 8 weken bewaren op een donkere plek.

En zo bewaar je de zomer in een potje. Geniet ervan!

Bron: Freundin.de.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden