null Beeld

PREMIUM

De zussen van Beatrix: “Zij zijn de enigen die haar zien zoals ze écht is”

Opgroeien in een meisjesgezin heeft Beatrix gevormd. Als oudste van het viertal voelt ze zich al jong verantwoordelijk en moedert ze over haar zusjes, die óók haar beste vriendinnen zijn.

Koninklijke zussen zijn net gewone zussen. Ze krijgen de slappe lach, vormen een front bij moeilijkheden, kennen feilloos elkaars zwakke plekken, maken ruzie en leggen het weer bij.

Prinses Beatrix is een lieve zus. Ze kan ook zakelijk, streng en eigenzinnig zijn, maar ze is bovenal liefdevol en zorgzaam. Als oudste van het koninklijke gezin begrijpt ze al jong dat je onvoorwaardelijk loyaal moet zijn aan elkaar. Haar zussen zijn immers de enigen die haar zien zoals ze écht is: een heel gewoon meisje met goede en slechte eigenschappen. In tegenstelling tot de buitenwereld, die de rode loper voor haar uitrolt en haar belaagt met camera’s en nieuwsgierige blikken.

Als Christina in 2019 weet dat ze gaat sterven, biedt Beatrix haar een fijn onderkomen op Paleis Noordeinde. En daar heeft ze ongetwijfeld liefdevol voor haar gezorgd, samen met Irene en Margriet. Want zusjes blijven zusjes.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De eerste echte glimlach van baby Irene is voor haar grote zus

Beatrix & Irene:

Prinses Beatrix is een peuter van 1,5 als ze op 5 augustus 1939 een zusje krijgt: Irene Emma Elisabeth. Op de allereerste foto na de geboorte tilt oma Wilhelmina haar oudste kleindochter op, zodat ze in de wieg kan kijken. Beatrix is meteen verliefd en dat is wederzijds. De eerste echte glimlach van baby Irene is voor haar grote zus. Later zal blijken dat de 2 zussen totaal verschillend zijn. Beatrix is zelfbewust en staat met beide benen op de grond, Irene is een verlegen dromer. Tot verbijstering van haar oudste zus wordt Irene in 1964 katholiek en verlooft ze zich kort daarna met prins Carel Hugo van Bourbon-Parma, die hoopt ooit koning van Spanje te worden. Doordat Irene het kabinet niet om toestemming vraagt voor haar huwelijk verliest ze haar rechten op de troon. Ze trouwt in Rome. De familie van Carlos is erbij, Irenes ouders en zussen bekijken de inzegening op televisie. Bij het jawoord valt de verbinding weg – symbolischer kan bijna niet.

Beatrix verhuist in 1963 naar kasteel Drakensteyn, vlakbij Soestdijk. Irene gaat in Parijs wonen. Beatrix trouwt in 1966 met Claus van Amsberg en is al snel zwanger: in 3 jaar tijd krijgt ze 3 zoons. Irene wacht nog even met kinderen: haar oudste zoon wordt in 1970 geboren. Een jaar nadat Beatrix in 1980 koningin is geworden, loopt Irenes huwelijk op de klippen. Ze keert terug naar Nederland.

Beatrix zal nog vaak met opgetrokken wenkbrauwen naar de capriolen van haar zus kijken. In 1983 voert ze het woord op de grote vredesdemonstratie in Den Haag. Ze verslijt een paar minnaars, wordt spiritueel en fanatiek natuurbeschermer. Toch blijft de band tussen Beatrix en Irene hecht. Zoals dat gaat met zussen: je hoeft niet op elkaar te lijken om voor altijd verbonden te zijn.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Beatrix is er fel op tegen dat Margriet zich wil verloven met een gewone jongen

Beatrix & Margriet:

Prinses Margriet Francisca wordt in 1943 geboren in Canada, waar haar moeder Juliana na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog naartoe is gevlucht. Beatrix vindt het geweldig dat er weer een baby is en de vrolijke 5-jarige is niet bij de wieg weg te slaan. Margriet is 2 als ze op 2 mei 1945 voor het eerst voet op Nederlandse bodem zet. Op foto’s zie je haar met een knuffel in de hand verwonderd naar al die saluerende soldaten en juichende mensen kijken. Beatrix is zich tegen die tijd al een beetje bewust van haar bijzondere positie, terwijl Margriet als peuter nog geen idee heeft.

Beatrix en Margriet zijn erg close, tot 1966. Dat jaar wil Margriet zich verloven met een Nederlandse burgerjongen: Pieter van Vollenhoven. Beatrix en haar vader Bernhard zijn er fel op tegen, zij willen geen gewone burger aan het hof. Voor 1 keer trekt Margriet zich niets aan van hun mening. Op 10 januari 1967 trouwt ze haar grote liefde. Het duurt lang voordat Beatrix zich verzoent met het huwelijk en ze blijft nog lang afstandelijk tegen Pieter. Hij heeft het de eerste huwelijksjaren niet makkelijk. In de familie en binnen de hofhouding blijven ze hem een vreemde snoeshaan vinden. Alleen koningin Juliana - die net als haar schoonzoon Pieter jarig is op 30 april - is dol op hem en laat dat op alle mogelijke manieren blijken.

Margriet en Pieter krijgen 4 zoons: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris. Als Beatrix in 1980 wordt gekroond tot koningin, heeft ze zich allang verzoend met haar zwager. Tijdens haar inhuldigingsrede laat ze weten dat ze zich bij haar taken gesteund weet door Margriet en Pieter. Tot ze in 2013 afstand doet van de troon, kan ze altijd op hen rekenen. Na het overlijden van prins Claus biedt Pieter op feesten en partijen zowel zijn vrouw als Beatrix een arm: op foto’s en filmbeelden zie je hem regelmatig lachend tussen de twee prinsessen in lopen. Ook de kinderen van Beatrix en Margriet hebben onderling een uitstekende band.

null Beeld Nationaal Fotopersbureau
Beeld Nationaal Fotopersbureau

Beatrix is zeer zorgzaam, wee degene die haar zusje verdriet doet

Beatrix & Christina:

Op 18 februari 1947 krijgt Beatrix opnieuw een zusje: Marijke Christina. Al snel na de geboorte blijkt dat de baby aan een oog blind is en met het andere oog zeer slecht ziet. Haar gezondheid is het begin van een huwelijkscrisis van haar ouders. Juliana komt lijnrecht tegenover Bernhard te staan. De 2 ruziën vooral over Greet Hofmans, een handoplegger die denkt Marijke te kunnen genezen. Juliana vertrouwt haar met hart en ziel, Bernhard vindt het een vreselijke vrouw met veel te veel invloed op zijn echtgenote. 9 jaar lang staat het gezinsleven op Soestdijk onder grote druk. Bernhard neemt zijn intrek in de ene vleugel van het paleis, Juliana in de andere.

Marijke trekt zich weinig aan van de hele affaire. Ze rent en speelt net als andere kinderen, alleen is de kans dat ze zich stoot door haar handicap aanzienlijk groter. Ze blijkt de meest eigenzinnige van de 4 zusjes. Op haar 16e besluit ze dat ze voortaan met de roepnaam Christina door het leven wil gaan en in 1968 verhuist ze naar Canada om daar een zang- en muziekopleiding te volgen. Ze is klein, heeft dikke brillenglazen en nogal een gedrongen figuur, maar het lijkt alsof het haar niets kan schelen. Ze is uitermate geestig en zelfverzekerd.

In 1975 komt ze op de proppen met een vriend: sociaal werker Jorge Guillermo, zoon van Cubaanse ouders die naar Amerika zijn geëmigreerd. Christina en Jorge trouwen en krijgen 3 kinderen: Bernardo, Nicolás en Juliana. Het huwelijk is niet gelukkig en in 1994 vertrekt Jorge voorgoed uit de echtelijke woning. In die tijd kan Christina onvoorwaardelijk op haar zussen rekenen en vooral Beatrix is zeer zorgzaam, wee degene die haar jongste zusje verdriet doet. Christina verhuist naar het buitenland, waar ze in de anonimiteit kan doen wat ze wil. Ze zingt op het huwelijk van neven en nichtjes en op de begrafenissen van haar ouders. In 2019 overlijdt ze aan botkanker. Beatrix en haar zussen lopen intens verdrietig achter de kist. Als je rebelse, grappige jongste zusje als eerste sterft, is dat nauwelijks te bevatten.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ze zien elkaar slechts 1 keer: bij de begrafenis van prins Bernhard

Beatrix & haar halfzusjes:

Als Beatrix op 27 april 1967 moeder wordt van Willem-Alexander, weet ze niet dat in Parijs een jonge vrouw hoogzwanger is van haar vader. Hélène Grinda bevalt op 10 juli van Alexia Bénédicte Irina Manuella Olivia, de buitenechtelijke dochter van prins Bernhard. Nadat Alexia’s moeder in 1972 trouwt met baron Lejeune krijgt ze de achternaam van haar stiefvader.

In 1952 werd Bernhard ook al vader van een buitenechtelijk kind: Alicia Hala de Bielefeld. Over haar moeder is weinig bekend, het zou gaan om een Duitse vrouw die naar Amerika was geëmigreerd en bij de geboorte van Alicia pas 22 zou zijn geweest.

Prins Bernhard maakt het bestaan van zijn 2 buitenechtelijke dochters bekend in een exclusief interview dat vlak na zijn dood in 2004 in de Volkskrant wordt gepubliceerd. Daarin vertelt de prins dat het bestaan van Alicia een rechtstreeks gevolg was van zijn huwelijkscrisis met Juliana tijdens de Greet Hofmans-affaire. Hij zou Juliana al in de jaren '70 hebben verteld over Alicia en Alexia.

Alicia was 17 toen ze ontdekte wie haar vader was, Alexia heeft het altijd geweten. Beide vrouwen brengen in de jaren '90 een paar keer een bezoek aan paleis Soestdijk en het vakantieverblijf van de koninklijke familie in Porto Ercole. Daarbij maken ze ook kennis met Juliana, die de buitenechtelijke dochters van haar man vriendelijk verwelkomt. Hun koninklijke halfzussen zien ze - voor zover bekend - slechts 1 keer: bij de begrafenis van prins Bernhard. Zijn erfenis werd eerlijk verdeeld onder zijn 6 dochters.

Tekst: Els Rozenbroek. Beeld: Brunopress, ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden