Je aanmelden voor een vaccin dat anders weggegooid wordt? Dat kan op Prullenbakvaccin.nl Beeld Shutterstock
Je aanmelden voor een vaccin dat anders weggegooid wordt? Dat kan op Prullenbakvaccin.nlBeeld Shutterstock

Nieuw onderzoek

Deltavariant mogelijk even besmettelijk via gevaccineerden als niet-gevaccineerden

Britse onderzoekers zijn op een opvallende conclusie gestuit: wie besmet raakt met het coronavirus, ondanks een Pfizer- of AstraZeneca-vaccin, maakt soms evenveel virus aan als iemand die niet gevaccineerd is. En dat heeft vervelende gevolgen.

Eva BredaShutterstock

“Hoewel ingeënte personen minder risico lopen om covid-19 te krijgen, zien we ook dat de inenting geen invloed heeft op de hoeveelheid deltavariant die vrijkomt bij hoesten en niezen als iemand toch geïnfecteerd raakt”, zegt onderzoeker Simon Clarke van de Universiteit van Reading. “Dus moeten we ook na volledige inenting tekenen van mogelijke infectie serieus nemen.”

Komende winter

De nieuwe bevinding houdt in dat het virus ook kan woeden onder gevaccineerden. Waarschijnlijk zal komende winter het virus dan ook blijven rondgaan in landen met een hoge vaccinatiegraad.

Werking

Daarbij is onderzocht hoe goed de vaccins werken tegen de deltavariant. Hieruit bleek het Pfizer-vaccin minder goed te werken dan van tevoren werd gehoopt. Waar het vaccin eerst negen van de tien infecties leek te weren, blijkt dit na een paar maanden nog maar driekwart van de deltabesmettingen te zijn.

Geen groepsimmuniteit

Dat de vaccins effectief zijn en veel besmettingen tegengaan, staat buiten kijf. Wel gaan de bevindingen het uitgangspunt van groepsimmuniteit tegen. Het idee daarachter is dat op een zeker moment zo veel mensen gevaccineerd zijn, dat het virus vanzelf uitdooft. De kans dat dat gebeurt, is met de nieuwe resultaten onwaarschijnlijk.

Boostervaccin

Dit houdt in dat het coronavirus zeker nog een tijd zal woeden. Om de besmettingen toch te beteugelen, is het volgens experts raadzaam om voor een derde coronaprik te gaan. Zo'n zogenaamd boostervaccin kan de bescherming tegen het coronavirus vergroten.

Heb je nog vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger vertelt je er meer over:

Bron: Volkskrant.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden