null Beeld

Derk Bolt schrijft een brief aan de vrouw bij wie hij verbleef tijdens zijn gijzeling

Na zijn ontvoering in Colombia werd presentator Derk Bolt liefdevol opgevangen door Esmeralda en haar gezin. Hij schrijft haar een ontroerende brief : "Dit wil ik je nog even zeggen..."

Isa Schill

"Hola Esmeralda,

Hoe is het ermee? Ik hoop van harte dat het je goed gaat, en ook met je man Ernesto en jullie twee kinderen. Je herinnert je vast wel dat ik een tijdje terug een paar dagen bij jullie heb gelogeerd, onder bizarre omstandigheden. Gevaarlijke ook. Niet alleen voor mij, maar ook voor jullie.

Samen met een goede vriend was ik gegijzeld door de guerrilla en kwam ik zomaar bij jullie in huis terecht. Ik weet hoe bang je bent geweest. Bang dat wij ontdekt zouden worden door het leger en dat jouw gezin daarvoor zou worden gestraft. Dat is toen gelukkig niet gebeurd en ik hoop dat jullie ook later niet in de problemen zijn gekomen.

Ik schrijf deze brief aan jou, omdat jij de enige bent in je gezin die kan lezen. Ik wilde je graag bedanken voor alle goede zorgen, die drie dagen dat we bij je logeerden. Dat is er toen helemaal niet van gekomen. Op het moment dat we vrij werden gelaten, ging het allemaal veel te snel. Maar ik zal zeker niet vergeten hoe je me geholpen hebt. Met het verbinden van de ergste wonden, maar ook met het wassen van mijn smerige kleding in je splinternieuwe wasmachine.

Ik wil je ook vertellen dat het met ons best goed is afgelopen. We zijn allang weer thuis en aan het werk. De hele ontvoering door de ELN hebben we achter ons gelaten. Toch denk ik er nog wel eens aan. Aan de verschrikkelijke tocht door de jungle waarbij ik doodsangsten heb uitgestaan. Het was een helse ervaring, een avontuur dat ik m’n leven niet zal vergeten.

De jungle was ellendig, maar bij jullie was het gezellig. Ik vond het leuk om ook eens serieus te ‘wonen’ bij de echte Colombianen op het platteland. Normaal gesproken kom ik altijd met de camera langs en verdwijn ik weer wanneer het filmen voorbij is. Maar nu heb ik in de praktijk meegemaakt hoe jullie leven. En al waren het maar een paar dagen, het was een boeiende ervaring.

Ik moet zeggen dat jullie logeerbed nog wel wat verbeterd kan worden. Het matras is een beetje dun en de planken eronder liggen nogal onregelmatig. Dat is niet goed voor de rug. Maar laat ik niet klagen, er is in elk geval een matras en dat is al heel wat.

Hoe gaat het trouwens met de papegaai? Sorry dat ik hem de laatste avond bijna geplet heb tussen deur en kozijn. Het is ook zo’n eigenwijs beest. De nacht ervoor heeft hij nog de hele tijd zitten poepen boven onze hoofden! In de slaapkamer! Houd hem maar liever in de kooi.

En je man Ernesto, klaagt hij nog steeds zo veel? Over dat hij zo hard moet werken voor zo weinig geld. In de bloedhete zon op de berghellingen tussen de coca-planten.

Kan je zoon Andres al klokkijken? Ik herinner me hoe jullie op de veranda zaten en hij bij elke stand van de wijzers van de klok zei dat het tien uur was. En jij maar zuchten.

Ik denk dat hij meer op z’n vader lijkt. Liever een beetje rondrennen dan met de neus in de boeken. Net als z’n kleine broertje trouwens. Wat een herrie kunnen die twee maken.

Ik ben ook benieuwd of je al een nieuw ontbijt hebt geprobeerd. We hebben het er in de keuken vaak over gehad. Variatie! Al eens een eitje gebakken, met wat arepas? In plaats van die eeuwige rijst met gebakken banaan?

Toen ik bij jullie was, vertelde je over je dromen. Dat je weg wilde uit je dorpje, dat je betere scholen zocht voor je kinderen. Dat ze later geen boer moesten worden, maar slimme studenten. Aan de blik in je ogen was goed te zien dat je dat meende. Een goede toekomst voor de volgende generatie. Je hebt gelijk en ik hoop dat het je lukt.

Als het ooit mogelijk is, kom ik zeker nog eens bij je kijken. Veel groeten aan de familie.

Abrazos fuertes! Derk, de ex-gijzelaar."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!


Productie: Liselotte Admiraal. Fotografie: Rossi & Blake.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden