Sinaasappelstapelcake Beeld Erik van Lokven
SinaasappelstapelcakeBeeld Erik van Lokven

PREMIUMRECEPT

Dessert van je dromen: smeuïge sinaasappelstapelcake

Deze stapelcake van sinaasappel mét sinaasappelmarmelade en mascarpone frosting is het ultieme nagerecht.

RedactieErik van Lokven

Nagerecht voor 8 - 10 personen

Bereidingstijd 1 uur | oventijd 35 min | wachttijd 3 uur

Dit heb je nodig

Voor de stapelcake:

  • 6 eieren
  • 360 g kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 300 ml extra vierge olijfolie + extra voor invetten
  • 3 tl vanille-extract
  • 4 tl gemalen kardemom
  • rasp van 3 sinaasappels
  • 6 el sinaasappelsap
  • 240 g bloem
  • 120 g amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder

Voor de sinaasappelmarmelade:

  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 120 g suiker
  • 170 g water
  • 4 kardemompeulen, gekneusd

Voor de mascarpone-ricottafrosting:

  • 3 blaadjes gelatine
  • 500 g mascarpone
  • 250 g ricotta
  • 80 g poedersuiker

Extra:

  • 3 bakvormen van Ø 20 cm
  • Bakpapier
  • Satéprikker

Zo maak je het

  1. Begin met de cakes: verwarm de oven voor op 175 °C. Klop met een mixer eieren, suiker en zout luchtig. Voeg dan al kloppend de olijfolie toe en vervolgens vanille-extract, kardemom, sinaasappelrasp en -sap toe. Meng het geheel goed door.
  2. Meng bloem, amandelmeel en ­bakpoeder in een kom. Zeef het bloemmengsel boven het beslag en mix goed door tot alle ingrediënten zijn gemengd.
  3. Vet de bakvormen in, bedek de bodem met bakpapier en verdeel het beslag over de bakvormen. Bak de cakes in 30-40 minuten goudbruin. Prik met een satéprikker in het midden van de cakes om te checken of ze gaar zijn. Komt-ie er schoon uit, dan is de cake gaar. Laat ze volledig afkoelen (anders smelt de ­vulling later).
  4. Maak ondertussen de marmelade: snijd de sinaasappel voor de marmelade in zo dun mogelijke plakjes, verwijder ­eventuele pitjes en snijd in grove stukken. Breng samen met de rest van de ­ingrediënten in een pannetje aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Giet de ­sinaasappelstukjes af, verwijder de ­kardemom, en zet de marmelade in de koelkast. Bewaar het vocht – dit gebruik je straks als siroop.
  5. Maak tot slot de frosting: laat de ­gelatine weken in koud water. Klop de mascarpone met de ricotta tot een egaal mengsel.
  6. Doe de poedersuiker, gelatine en een scheutje water in een pannetje en verhit tot de suiker en gelatine is ­opgelost. Voeg het mengsel al ­kloppend toe aan het mascarpone-mengsel. Laat het opstijven in de koelkast.
  7. En dan stapelen! Snijd de bovenkant van de cakes af tot ze allemaal vlak zijn. Besprenkel elke laag cake licht met de siroop van de sinaasappels. Verdeel de sinaasappelmarmelade over 2 cakes. Haal de mascarponecrème uit de koeling en roer door met een spatel. Schep een flinke lepel op de sinaasappelmarmelade en verdeel in een egale laag tot de rand.
  8. Stapel de cakes op elkaar en eindig met de cake zonder marmelade. Besmeer de boven- en buitenkant van de hele stapelcake met de mascarponecrème en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  9. Serveer met eventueel het overgebleven sinaasappelsiroop.

Koop hier de Libelle Lekker

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Erik van Lokven. Receptuur: Victor de Launay

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden