null Beeld

Deze 7 gewoontes garanderen het einde van een huwelijk

Er zijn bepaalde gewoontes die leiden tot het einde van een huwelijk. Althans, dat zeggen relatietherapeuten. Het enge van het hele verhaal? Het zijn de kleine dagelijkse dingen die ervoor kunnen zorgen dat jullie wegen zullen scheiden.

Het goede nieuws? Als je nu je gedrag verandert, hoeft er weinig aan de hand te zijn. Lees dus vooral verder als je de gang richting een scheidingsadvocaat wilt voorkomen.

1 Elkaar zwart maken

Los van het feit dat het niet aardig is om elkaar achter de rug om zwart te maken, toont het de scheuren in het huwelijk. Hoewel het soms heerlijk is om tegen je vriendinnen te klagen over zijn vreemde voorliefde voor Zwitserse kaasstolpen, is het wel respectloos als dit te vaak gebeurt.

null Beeld

2 Focussen op gebreken

Door te focussen op alles wat je partner fout doet en hem of haar te vergelijken met je hilarische/attente/zorgzame ex, heb je in je hoofd geen ruimte om nog de goede eigenschappen te zien. Probeer te onthouden dat het gras elders altijd groener is en dat zelfs de knappe buurman af en toe zijn gazon laat verloederen.

null Beeld

3 Geen inlevingsvermogen tonen

Dit is een puntje waar voornamelijk mannen een les uit kunnen leren. Volgens experts zijn vrouwen empathischer geprogrammeerd dankzij bepaalde neurologische en biologische verschillen ten opzichte van mannen. Onderzoek van het Gottman Institute in Seattle (Amerika) toont aan dat wanneer mannen zich niet inleven in de vrouw, de kans op een scheiding zelfs 81% hoger ligt dan bij stellen waarbij de man zich wel empathisch opstelt. Reden te meer om je af en toe in de ander in te leven, zelfs als je het niet met elkaar eens bent.

null Beeld

4 Van 0 naar 100 in 10 seconden

Hier zijn vrouwen vaker de boosdoener: van ijskoude blikken naar een vuurbal aan emoties. En dat allemaal binnen 10 seconden, waardoor de arme man niet weet wat hem overkomt. Het verschil in reactie zit hem in het feit dat mannen meer geneigd zijn te analyseren waar vrouwen hun pure gevoelens uiten. Wanneer je kalm blijft, kun je je focussen op een zinvolle conversatie.

null Beeld

LEES OOK: 12 SIGNALEN DAT EEN RELATIE STRANDT IN EEN SCHEIDING

5 De pauzeknop niet kunnen vinden

Zodra je aan het accelereren bent om met volle gas in de ruzie te schieten, is het soms lastig om je nog in te houden. Toch is het belangrijk om op zulke momenten gas terug te nemen om de discussie op een later moment weer op te pakken. Wanneer je in het heetst van de strijd tegen elkaar schreeuwt, gaat je hartslag omhoog en is het communicatieve deel minder functioneel waardoor deze oh-zo belangrijke vaardigheden kelderen. Productief? Alles behalve. Destructief? Ja.

null Beeld

6 Doen alsof er niets aan de hand is

"Nee schat, er is niks", zeg je met een hoge, dichtgeknepen stem terwijl je fysiek en emotioneel een stap terug neemt. Voel je je onbegrepen of heeft hij iets verkeerd gedaan? Uit je gevoelens, anders kan hij 'het' niet goed maken en stapelen de frustraties zich op.

null Beeld

7 Geen ruzie maken

Mogelijk nog erger dan ruzie maken, is om helemaal geen ruzie te maken. Wanneer je beiden geen energie meer hebt om de moeite te nemen om onenigheden te bespreken, is het vaak een teken dat je emotioneel al bent uitgecheckt. Want uiteindelijk zullen de frustraties toch overkoken. En je huwelijk ook.

null Beeld

Deze stelletjes praten openhartig over hun gekke gewoontes:

LEES OOK:

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden