null Beeld

Deze 9 dingen herkent iedere twijfelkont

Minutenlang naar de menukaart staren, altijd op het laatste moment toch iets anders aantrekken, iedereen in je omgeving naar zijn mening vragen voordat je een knoop doorhakt: herkenbaar? Dan ben je een onbetwiste twijfelkont.

Susan Dalstra

Over sommige grote levenskeuzes moet je inderdaad een paar nachtjes slapen. Maar voor een twijfelaar is alles in het leven een groot besluit – of ‘ie nou moet kiezen tussen pizza of salade of wel of geen kinderen. Die eeuwigdurende besluiteloosheid kan je je omgeving tot waanzin drijven. Laat ze onderstaand lijstje zien als hun geduld dreigt op te raken, zodat ze misschien iets beter snappen waar dat oeverloze gewik en geweeg vandaan komt.

1. Je gaat graag mee in de flow

Een comedy of een thriller? Een twijfelkont gaat liever niet in discussie en gaat eerder mee in wat de meerderheid van de groep wil. Twijfelaars geven meer om het gezelschap dan de activiteit.

2. Je bent een pleaser

Twijfelaars bewaren graag de harmonie en willen niemand tegen de haren strijken met hun keuzes. Of het nou gaat over wat ze in het weekend doen of een nieuwe baan – een twijfelaar moet zichzelf er steeds aan herinneren dat het gaat om wat hij/zij zelf eigenlijk wil.

3. Je bent hoogsensitief

Hoogsensitieve mensen hebben voelsprieten voor de meest subtiele en gedetailleerde dingen. Het feit dat ze alles zien en voelen, maakt het nog ingewikkelder een keus te maken.

4. Je vraagt iedereen om zijn mening

Vader, dochter, man, buurvrouw, de caissière; twijfelaars hebben iedereen al naar hun mening geïnformeerd voordat ze zelf hun mening hebben gevormd. Op basis van al die verschillende meningen vormen ze vervolgens hun eigen ideeën.

5. Je kunt goed reflecteren

Twijfelaars denken lang en diep na over hun besluit omdat ze als de dood zijn de verkeerde beslissing te nemen. In theorie is daar niks mis mee, maar het kan ze uiteindelijk wel opbreken. Besluiteloosheid wordt geassocieerd met overmatig piekeren, en dat is niet goed voor je gezondheid. In de meest extreme gevallen wordt het zelfs gelinkt aan depressie.

6. Grote besluiten breken je mentaal op

Verhuizen naar een nieuwe stad of een andere baan aannemen zijn dingen waar de meeste mensen goed over na willen denken, maar twijfelaars al helemaal. Ze weten hoe belangrijk die keuzes zijn en willen niet het verkeerde besluit maken. Daarmee legt de twijfelkont een hoop druk op zichzelf en dat kan een zware last zijn. Tip: volg altijd je gevoel. Uit onderzoek blijkt dat je emoties volgen meestal een betere uitkomst geeft dan een rationele analyse.

7. Zelfs beslissen waar je gaat eten is al een klus

Een twijfelkont weet niet waar 'ie wil eten, maar in ieder geval niet naar de pizzeria, die hamburgertent of sushirestaurant. Hey, weten wat je niet wil is al de helft van het werk toch?

8. Voor- en tegenlijstjes zijn je beste vriend

De voordelen van een rondje hardlopen: je voelt je achteraf beter en het is goed voor je conditie. Tegen: het regent en je wil ook de nieuwste aflevering van die detectiveserie zien. Dit soort lijstjes dus. De. Hele. Dag. Door.

9. Je bent heel trots als je een snel besluit hebt genomen

Beetje bij beetje leren ze heus wel om slagvaardiger te zijn. Ook al is het maar in een nanoseconde beslissen of ze een broodje kaas of chocopasta willen – het is allemaal vooruitgang. Oefening baart kunst.

Spiritueel vlogger Manon vertelt in deze video waarom het belangrijk is je uniekheid te omarmen:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: The Huffington Post. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden