null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hulp in nood

Deze Apeldoorners keren terug naar Turkse rampstad om lokale bevolking uit de brand te helpen

Nadat ze eerst zelf moesten vluchten voor naderende natuurbranden in het zuiden van Turkije, hebben twee Apeldoornse families nu de handen ineen geslagen om de lokale bevolking in het zwaar getroffen Manavgat te helpen aan de eerste levensbehoeften.

Walter van ZoerenGetty Images

Kim van Hoek, Jeroen van Roon, Carmi en Ronnie van der Kolk mochten ruim een dag nadat ze door de naderende natuurbranden hun appartementen in het dorpje Ilica moesten verlaten en een veilig heenkomen zochten, weer terug naar hun vakantieadres. Echt goed sliepen ze nog niet, want hoewel de dichtstbijzijnde branden onder controle lijken, ontstaan op meerdere plekken weer nieuwe brandhaardjes.

Kim: “Het viel gelukkig allemaal mee voor ons. De branden die zo bedreigend waren, zijn onder controle en we mochten weer terug naar onze appartementen. Die zaten wel helemaal onder de asdeeltjes, maar we hebben ze in een paar uur weer schoon kunnen maken.”

Schrik zat er goed in

Toch zat de schrik er donderdag goed in toen de grote natuurbranden steeds dichterbij het kleine dorpje Ilica ten westen van Manavgat kwamen. Door de harde wind werd onvoorspelbaar of en hoe snel het vuur ook de vakantieadressen van de Nederlanders zou kunnen bereiken. Om het zekere voor het onzekere te nemen en met de verschrikkelijke televisiebeelden uit Manavgat - waar het vuur meerdere huizen verwoestte - in het achterhoofd, zochten de Apeldoorners veiligere oorden op, pakten snel een tas in en verkasten naar een hotel kilometers verderop.

Twee dagen later konden ze alweer in hun appartement in Ilica, al konden ze de slaap niet volledig vatten, zegt Kim.

De Apeldoorners konden daarmee wel hun vakantie vervolgen, maar stilzitten is er niet bij voor de Nederlanders. De getroffen inwoners van de plaatsen die door de branden werden geteisterd, zijn soms letterlijk huis en haard verloren. “Het is verschrikkelijk en hartverscheurend om te zien. Daarom hebben we besloten iets te doen voor die mensen. Wat we ook maar kunnen doen.”

Open tikkies naar familie en vrienden

De twee families stuurden ‘open tikkies’ (verzoeken tot donaties, red.) naar vrienden, familie en bekenden en kregen al snel en flink bedrag binnen. “Daarmee gingen we naar lokale winkeliers en kochten we meer dan 1000 broodjes en beleg, die zijn we nu met zijn allen aan het smeren om ze vervolgens naar de getroffen mensen te brengen. Net als water en andere eerste levensbehoeften.”

Buiten smeulen nog steeds kleine brandjes na, die door man en macht worden opgezocht om volledig uit te doven.

Bron: AD.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden