null Beeld

Déze bijzondere foto hing boven het bed van Anne Frank

Anne Frank zou vandaag eigenlijk 91 jaar zijn geworden. Om haar te herdenken delen we een bijzondere foto uit Libelle die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven haar bed in Het Achterhuis hing.

Online redactie Libelle

Het jonge Joodse meisje werd wereldberoemd door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in Amsterdam. Anne overleed in maart 1945 op 15-jarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Het Achterhuis

Anne moest tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar Joodse familie onderduiken. Ze kwam uiteindelijk terecht in Het Achterhuis. In de 2 jaar dat ze daar zat ondergedoken, schreef Anne in een dagboek over alle gebeurtenissen daar. Alleen haar vader overleefde de oorlog. Hij is degene die het dagboek heeft uitgegeven.

Opvrolijken

Om haar kamer in Het Achterhuis, die ze deelden met meneer Dussel, wat op te vrolijken, hing ze foto's, ansichtkaarten en plaatjes van filmsterren en kunstwerken op. Zo hing onderstaande foto, geknipt uit de Libelle van 26 september 1941, boven het bed van Anne Frank. Deze foto heeft ze opgehangen omdat ze de pijpenkrullen van het meisje zo mooi vond.

null Beeld

Meisje met de pijpenkrullen

De foto is gemaakt door Maria Austria, maar deze naam stond niet bij de foto in Libelle. Daar stond Austria's vakgenoot en vriendin H. Voûte, omdat zij niet Joods was. In 2008 herkende het meisje met de pijpenkrullen zichzelf toen ze het Anne Frank Huis bezocht. Ze had thuis nog het origineel van de foto liggen en daardoor kreeg Austria alsnog credits voor de foto.

Ook actrice Carice van Houten herdenkt vandaag Anne Frank en deelt een mooi kiekje op Instagram en schrijft: "Ze zou 91 jaar zijn geworden vandaag..."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Maria Austria en Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden